IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вдигна част от санкциите за Иран

Външните министри на държавите от общността преустановяват забраната за внос или закупуване на благородни метали, нефтопродукти и злато

18:03 | 20.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕС вдигна част от санкциите за Иран

Външните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) постигнаха историческо споразумение – днес те решиха да вдигнат някои от санкциите, наложени на Иран, след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че страната е започнала да изпълнява ангажиментите си по временното споразумение и да намалява обогатяването на уран, предава АП.

Дългоочакваният доклад на агенцията беше публикуван днес. В него се констатира, че Техеран е предприел първите стъпки за изпълнение на временното споразумение, което сключи със западните сили в края на миналата година.

Агенцията потвърди, че обогатяването на уран в Натанз е било спряно – ключова стъпка за вдигането на рестрикциите.

Информацията отвори пътя за облекчаването на някои от икономическите санкции, наложени на ислямската страна от 2006 г. насам, включително преустановяване на забраната за внос или закупуване на благородни метали, нефтопродукти и злато, както и вдигането на забраните за застраховане и презастраховане на ирански петрол.

Мерките, които засягат редица важни за ЕС индустрии, ще започнат да действат незабавно.

Според иранската държавна телевизия властите в страната са свили с 20 на сто обогатяването на уран. Международните инспектори са наблюдавали спирането на центрофугите в Натанз, а след това са отишли да видят същия процес във Фордо.

Официалната иранска информационна агенция IRNA съобщава, че страната е започнала да конвертира част от урановия си резерв в оксид, който също може да се ползва като ядрено гориво, но е трудно да се прилага при оръжия.

Зам.-говорителят на американския Държавен департамент Мари Харф коментира, че САЩ, както и другите западни сили, се запознават с доклада на международната агенция. По думите й Вашингтон ще коментира ситуацията, след като всички страни по споразумението имат възможност да се запознаят с доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Лицемери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още