IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Иран влиза в сила от 20 януари

Техеран и шестте преговарящи държави ще разполагат с шест месеца за постигането на окончателна договорка за ядрената програма на ислямската страна

10:05 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският държавен секретар Джон Кери предупреждава, че следващият етап от преговорите ще е &bdquo;много труден&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери предупреждава, че следващият етап от преговорите ще е „много труден“. Снимка: Ройтерс

Сделката между Иран и западните сили за частично замразяване на ядрената програма на страната ще влезе в сила от 20 януари. През следващите шест месеца обаче Техеран и САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай трябва да постигнат окончателно споразумение, предава Ройтерс.

След 20 януари икономическите санкции за ислямската страна ще бъдат частично облекчени, включително и рестрикциите пред иранския експорт на нефтохимикали.

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че следващият етап от преговорите ще е „много труден“. Президентът на САЩ Барак Обама посочи, че ще наложи вето на всякакви нови санкции, приети от Конгреса по време на преговорите. Ако обаче страната не успее да се придържа към споразумението, Вашингтон има готовност дори да засили санкциите.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън допълва, че западните сили ще поискат от Международната агенция за атомна енергия да наблюдава дали Техеран спазва постигнатите договорености.

Иран твърди, че ядрената програма на страната е изцяло насочена към производството на енергия и на медицински изотопи.

Представители на Иран и шестте западни страни се срещнаха в Женева в края на миналата седмица, за да изчистят останалите практически въпроси по прилагането на временното споразумение, постигнато през октомври 2013 г. Според оценки на САЩ санкциите, които ще бъдат облекчени, достигат стойност 7 млрд. долара.

Освен тази сума Техеран ще получи и достъп до 4,2 млрд. долара, които държи по сметки в чужбина. Даването на достъп до тези средства обаче също ще бъде свързано с напредъка на Иран по споразумението и темповете на намаляване обогатяването на уран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още