IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрените преговори с Иран - игра на нерви в центрофугата

Всички са заинтересовани от постигането на споразумение възможно най-скоро, според дипломат

08:54 | 09.01.14 г.
Ядрените преговори с Иран - игра на нерви в центрофугата

Допълнителните преговори между Иран и шест световни сили - САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай, по споразумението за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу страната може да се сблъскат с още проблеми, съобщават дипломати, цитирани от Ройтерс.

Споровете за ядрените центрофуги подчертават огромните предизвикателства, пред които са изправени Иран и шестте сили в договарянето на точните условия на временното споразумение.

Ако успеят да постигнат договорка по въпроса с ядрените центрофуги, страните планират да започнат преговори за дългосрочно споразумение за решаване на дългия спор за ядрените амбиции на Техеран.

Западен дипломат, пожелал анонимност, е коментирал пред агенцията, че центрофугите са били един от факторите, заради които са били прекратени техническите дискусии от 19-21 декември. Въпросът ще бъде включен в дискусиите в Женева, които започват тази седмица.

Според други дипломати обаче преговорите през декември са били отложени повече заради празниците, отколкото заради техническите спорове.

Като част от временното споразумение, постигнато в края на ноември,  на Иран се забранява да инсталира нови ядрени центрофуги, освен заради амортизация на старите. Страната обаче ще може да се занимава с научни изследвания в сферата, посочва друг дипломат, пожелал анонимност.

Техеран обаче е поискал през декември да инсталира нови ядрени центрофуги IR-2m – модифицирана версия на второто поколение машини. Иран е изявил желание освен това да продължи с инсталациите и на още по-модерни ядрени центрофуги. Страната вече е изпробвала няколко по-ефективни и модерни модели в центъра за проучвания в Натанз.

“Ние трябва да се уверим, че правото ни на научноизследователска и развойна дейност се спазва", заявява високопоставен ирански правителствен служител при условие на анонимност.

ООН, САЩ и Европейския съюз наложиха санкции на Иран заради отказа на страната да спре ядрената си програма. Техеран обаче отхвърля западните обвинения, че търси възможности за производство на ядрени оръжия, припомня информационната агенция.

Ядрени експерти от Иран и шестте сили проведоха няколко кръга от преговори, преди да се стигне до временното споразумение. Стремежът е да се стигне до окончателно споразумение до края на този месец.

Според източниците на агенцията опитите на Иран да продължи изследванията си в ядрената сфера и съпротивата на западните сили не са изненадващи. “Иран се стреми максимално да маневрира при тълкуването на споразумението, докато САЩ искат да гарантират, че това тълкуване не надхвърля разбирането на споразумението. Така или иначе, двете страни са заинтересовани от постигането на споразумение възможно най-скоро”, посочва друг дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още