IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chiquita отхвърли бразилското предложение за придобиването ѝ

Офертата е незадоволителна и не обслужва по най-добрия начин интересите на акционерите, заяви производителят на банани

12:24 | 15.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Chiquita отхвърли бразилското предложение за придобиването ѝ

Американската компания за производство и търговия на банани Chiquita е отхвърлила предложението за придобиването ѝ от бразилските компании Cutrale и Safra, заявявайки, че ще се придържа към плана си за сливане с ирландския производител на плодове Fyffes.

Според Chiquita офертата на бразилските компании е „незадоволителна“ и фирмата няма да провежда разговори с тях „на този етап“, съобщава BBC.

Производителят на натурални сокове Cutrale и инвестиционната банка Safra отправиха оферта за придобиването на базираната в Калифорния Chiquita на стойност 611 млн. долара. Семейната компания Cutrale е гигант в търговията с портокалов сок, доминирайки пазара в Бразилия, която е и най-големият производител на напитката. Safra е сред осемте най-големи бразилски банки по отношение на активите и също е семеен бизнес, уточнява Wall Street Journal.

Още през март обаче Chiquita се съгласи на сливане с Fyffes. 

Офертата от бразилската страна изстреля цената на акциите на Chiquita с 31% нагоре, докато тези на Fyffes поевтиняха с 15 на сто.

Планираното сливане между Chiquita и Fyffes ще създаде най-големия производител на банани с годишни приходи от 4,6 млрд долара и над 32 хил. служители. Също така сделката ще позволи на Chiquita да избегне по-високите данъци в САЩ, като формално премести централата си в Ирландия. Подобни ходове за избягване на данъци са обмисляни от редица американски компании в последно време, но носят известни противоречия, тъй като от друга страна държавата губи приходи.

Освен, че е „незадоволителна“, бразилската оферта „не обслужва по най-добрия начин интересите на акционерите на Chiquita”, обяви компанията.

Отговорът на Chiquita изказва противоположно становище на това на Cutrale и Safra, които заявиха в понеделник, че тяхната оферта „очевидно е по-изгодна за акционерите на Chiquita, отколкото предложението за сливане с Fyffes“.

В момента световният пазар на банани е контролиран от четири фирми: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte и Fyffes, показват данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още