Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Декарбонизацията на електропреносната мрежа в САЩ – не и без още соларен капацитет

Американската икономика трябва да увеличи четворно инсталираните соларни мощности до 2035 г., ако иска да изпълни своите цели относно доставките на електроенергия

Декарбонизацията на електропреносната мрежа в САЩ – не и без още соларен капацитет

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще трябва да увеличат четворно капацитета на инсталираните соларни мощности до 2035 г., ако искат да постигне целта за декарбонизация на националната електропреносна мрежа, съобщава Bloomberg, цитирайки ново изследване.

Според проучването слънчевата енергия има потенциал да осигури 40% от електричеството в страната и да осигури работа за 1,5 милиона души до 2035 г. 

Още по темата

Министерството на енергетиката заяви, че администрацията на президента Джо Байдън не поставя нова цел за слънчевата енергия.

„Проучването подчертава, че слънчевата енергия, нашият най-евтин и най-бързо растящ източник на чиста енергия, може да осигури достатъчно електроенергия, за да захранва всички домове в САЩ“, изтъква министърът на енергетиката Дженифър М. Гранхолм.

През 2020 г. САЩ инсталираха рекордните 15 гигавата слънчева енергия, с което общият инсталиран соларен капацитет в страната достига 76 гигавата, или 3% от доставките на електроенергия в национален мащаб, съобщава енергийното министерство.

Проучването, проведено от Националната лаборатория за възобновяема енергия, установява, че до 2035 г. САЩ ще трябва да инсталират 1000 гигавата слънчева енергия, за да постигнат 95% възобновяема електроенергия в мрежата.

Декарбонизирането на мрежата ще изисква до 3000 гигавата слънчева енергия до 2050 г., се казва в изследването.

Проучването е осъществено на фона на призива на Байдън да бъдат осигурени 100% чиста енергия по отношение на електроразпределителната мрежа до 2035 г. както и 50% редуциране на въглеродните емисии в цялата икономика до 2030 г. като част от усилията на администрацията за борба с изменението на климата.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
6
 
1
преди 1 месец
Декарбонизацията на електропреносната мрежа в САЩ не и без още соларен капацитет на Луната и Марс! После Мъск-овите ракети ще влачат акумулатори нагоре-надоле! и холивудската картинка се връзва!

Още от САЩ
САЩ се нуждаят от по-висока, по-дълготрайна инфлация