IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията на САЩ за жизненоважните минерали включва и помощ от приятел

Доклад на Белия дом изтъква необходимостта от продължаване на ангажиментите на САЩ с партньори като ЕС, Канада, Австралия и Япония по отношение на минералите

12:09 | 25.07.21 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

През юни Белият дом публикува констатациите от прегледа на веригите на доставка, които са жизненоважни за интересите на САЩ. Докладът с големина от около 250 страници включва няколко проучвания от министерството на енергетиката, търговията, отбраната и здравеопазването и очертава редица важни препоръки за подобряване на устойчивостта на доставките, пише Energy Post. 

Във фокуса на препоръките попада и необходимостта да се осигури наличието на ключови минерали и суровини, особено такива, които са от решаващо значение за внедряването на батерии и други технологии за възобновяема енергия, а именно литий, кобалт, никел, мед и редица редкоземни метали.

Тези препоръки включват увеличаване на активността на САЩ по веригите на доставка на минерали чрез стимулиране на търсенето надолу по веригата, подпомагане на иновациите (особено при рециклирането на минерали), стимулиране на допълнителни вътрешни дейности по отношение на добив и преработка на ключови минерали и тясна координация със съюзници и партньори по целия свят.

Въпреки че стодневният преглед е важна стъпка към укрепването на американската икономика, докато САЩ се опитват да се справят с предизвикателството около веригите на доставка на минерали в енергийния преход, докладът подчертава няколко ключови теми.

Байдън Байдън

Ролята на САЩ в бързо нарастващото търсене на полезни изкопаеми

След публикуването на доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) относно „Ролята на жизненоважните минерали в чистите енергийни преходи“ този април, който прогнозира четирикратно увеличение на търсенето на ключови минерали, за да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата, прегледът на Белия дом допълнително поставя акцент върху ролята на САЩ в този глобален растеж на търсенето.

Байдън3 Байдън3

Докладът предвижда, че количеството минерали, необходими за електрифицирането на 20 процента от американския лекотоварен автомобилен парк, където основен компонент ще бъдат литиево-йонните батерии, ще достига съответно 25%, 49% и 22 на сто от общото количество никел, литий и кобалт, добито през 2019 г.

Същите тези нужди от минерали нарастват до съответно до 127%, 245% и 114% от производството през 2019 г., когато говорим за електрифицирането на целия американски автопарк.

Байдън2 Байдън2

Подобно е положението и при технологиите за възобновяема енергия, тъй като администрацията на Джо Байдън изпълнява амбициозен план за енергиен преход, който цели да превърне САЩ в един от най-големите центрове за жизненоважни минерали.

Оценка на риска във веригите на доставка за минерали

На второ място прегледът подчертава рисковете от пасивния подход на САЩ към нарастващото търсене на полезни изкопаеми, като отбелязва ефектите от няколко прекъсвания във веригите на доставка през последното десетилетие. Политиците обаче биха могли да формулират по подходящ начин тези рискове. За много технологии от сферата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) рисковете при доставките на минерали са различни от традиционните проблеми, свързани с енергийната сигурност.

За разлика от кризата с цените на петрола или газовото ембарго, прекъсването на доставките на полезни изкопаеми ще окаже по-малко влияние върху способността на едно електрическо превозно средство да транспортира някого от точка А до В или за слънчев панел да произвежда електроенергия, като по-скоро ще повлияе върху ценовата среда.

Следователно рисковете при веригите на доставка на полезни изкопаеми са по-тясно свързани с дългосрочните предизвикателства като икономическата сигурност, целите за декарбонизация и технологичното лидерство, подчертавайки значението на холистичната стратегия, а не просто коригиране на уязвимостите при доставките.

Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още