IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията на САЩ за жизненоважните минерали включва и помощ от приятел

Доклад на Белия дом изтъква необходимостта от продължаване на ангажиментите на САЩ с партньори като ЕС, Канада, Австралия и Япония по отношение на минералите

12:09 | 25.07.21 г.
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Фокусиране върху индивидуалното значение на минералите

От тридесет и петте минерали, които се считат за жизненоважни от САЩ, прегледът на Белия дом прави важни разграничения между нюансираните характеристики на веригите на доставка на всеки отделен минерал. За тази цел в доклада има няколко ценни сравнения, в които конкретни минерали и рискове се оценяват един спрямо друг.

Например, в доклада графитът и манганът се определят като „суровини, предизвикващи по-голяма загриженост в сравнение с други по-обобщени оценки на правителството на САЩ“. Освен това е направена и оценка на относителната зависимост от вноса на минерали спрямо глобалното производство. 

Като се има предвид разнообразният набор от полезни изкопаеми, които САЩ смятат за жизненоважни и очакваното задълбочаване на проблемите при веригите на доставка, тъй като глобалното търсене се очаква да се засилва през следващото десетилетие, Вашингтон ще трябва да направи нова оценка на значението на всеки минерал, прилагането на политики и пренасочването на средства там, където ресурсът може да бъде най-ефективен за най-кратък период от време.

Местен добив

В основата на препоръките на прегледа стои амбицията на САЩ за увеличаване на производството и преработката на ключови минерали, за да се стимулира на вътрешното търсене. Това обаче разкрива ключово напрежение между необходимостта от улесняване на структурата за разрешителни, която осигурява стандарти за устойчивост, използване на земята и местно управление.

На това напрежение се отделя ограничено внимание. Някои раздели в доклада призовават за допълнителни предпазни мерки в рамките на процеса на издаване на разрешения, докато други отбелязват мудността и тромавостта на системата и подчертават необходимостта от по-голяма ефективност за осигуряване на по-бърз и лесен достъп до местните ресурси.

Междувременно докладът на Белия дом призовава за междуведомствено преразглеждане на пропуските в уставите и разпоредбите, за да се определят високи стандарти за устойчивост. Документът също подчертава необходимостта от „идентифициране на възможностите за намаляване на времето, разходите и риска при издаване на разрешително“.

Значението на съюзниците и партньорите

И накрая, докладът изтъква необходимостта от продължаване на ангажирането на САЩ със съюзници и партньори като Европейския съюз (ЕС), Канада, Австралия и Япония за подобряване на устойчивостта при полезните изкопаеми. Забележително е, че този ангажимент е засегнат в прегледа като част от по-широката визия за ангажираността на САЩ по отношение на веригите на доставка на минерали нагоре по веригата, която следва информацията от миналия месец, че САЩ могат да разчитат на международни партньорства за по-голямата част от своите нужди от подобни суровини за сметка на местните добив и преработка.

Байдън4 Байдън4

Прегледът на Белия дом предоставя пълната картина за това как администрацията на Байдън оценява проблемите с достъпа до минерали и устойчивостта на веригите на доставка. И все пак прегледът представлява едва първа стъпка (макар и важна) в осъществяването на плана на Белия дом. Предвид добре формулираните цели на президента Байдън за повторно ангажиране на САЩ с енергийния преход, предизвикателствата и възможностите на повишените изисквания към веригите на доставка на минерали само ще нарастват. Следователно ще бъде изключително важно това как администрацията подхожда към изпълнението на препоръките в рамките на този преглед и дали ще предостави критичен поглед върху стратегията си за осигуряване на стабилни, сигурни и устойчиви доставки на минерали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още