IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите си връщат Камарата, но републиканците запазват контрола над Сената в САЩ

Демократите се насочват към победа благодарение на силната подкрепа от жените, които отхвърлиха грубиянския стил на Тръмп

08:29 | 07.11.18 г. 7
<p>
	Дъга изгрява над Капитолия във Вашингтон в края на изборния ден. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дъга изгрява над Капитолия във Вашингтон в края на изборния ден. Снимка: Ройтерс

Демократите са напът да си върнат Камарата на представителите в САЩ благодарение на гнева на избирателите и недоволството от работата на президента Доналд Тръмп, постигайки победа, която драматично ще промени следващите му две години от мандатa и ще направи вече силно разделената страна още по-трудна за управление.

Републиканците в същото време запазват контрол над Сената, след като кандидатите на партията отстраниха конкурентите си в Индиана и Северна Дакота и спечелиха свободното място в Тенеси. Това ще даде на Тръмп частична претенция за победа и ще му позволи да продължи стремежа си за преоформяне на федералните съдилища.

Демократите вече са спечелили поне 17 държани от републиканците района - голяма част от 23-те места, които трябва да спечелят, за да контролират Камарата на представителите в САЩ. Това ще бъде първият път, в който партията ще контролира Камарата от 2010 г. насам, предава Bloomberg.

По последни данни демократите печелят 207 места в Камарата, а републиканците - 187. Резултатите от още няколко щата обаче все още на са ясни, а общият брой на местата е 435, което значи, че демократите имат добър шанс да спечелят пълно мнозинство, за което им са нужни още 11 места.

Що се отнася до Сената, републиканците там вече са спечелили 51 места от нужните им 50 за мнозинство, докато демократите за момента имат 43. Общият брой на сенаторите трябва да е 100.

Тръмп определи като "огромен успех" резултатите от проведените междинни избори. "Огромен успех тази вечер. Благодаря на всички!", написа държавният глава в любимата си социална мрежа Twitter.

Демократите се насочват към победа благодарение на силната подкрепа от жените, които отхвърлиха грубиянския стил на Тръмп, както и много гласоподаватели от покрайнините с по-високи доходи и ниво на образование. Партията надви републиканците от Североизтока до Юга и в Средния запад.

Тръмп ще остане без подкрепа в Конгреса, с която да прилага програмата си, при контрола на демократите над Камарата. Партията обеща да направи проверка на властта на президента и да започне серия от разследвания по въпроси, сред които връщането на данъци, руската намеса в изборите през 2016 г. и действия на администрацията му.

И двете страни се съгласиха преди изборите, поне в частни разговори, че е силно предпочитано републиканците да запазят контрола над Сената. Победите на републиканеца Майк Мраун срещу сенатор Джо Донъли в Индиана и на Марша Блакбърн в Тенеси остави малък шанс на демократите да надделеят за Сената, което бе подсилено и от загубата на демократа сенатор Хайди Хайткамп в Северна Дакота.

Поляризиращото влияние на Тръмп върху страната доведе до необичайно висок интерес към изборите - първият сериозен политически тест за неговото президенство, който ще даде на демократите и възможност да измислят стратегия, за да го победят през 2020 г. Напливът от политически дарения от заинтересовани групи и лица ще направи междинните избори най-скъпите в историята, а първите сигнали предполагат, че избирателната активност може да е най-високата от половин век.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Обаче американците са ми пример за Капиталистическа Демокрация. Който плаща печели, който не плаща не печели. Как са ги натрупали тия кинти, че да ги хвърлят по разни избори :)Scott piled more than $50 million of his own money into the race.Florida's Republican Gov. Rick Scott led Democratic Sen. Bill Nelson by less than half a percentage point with nearly all votes counted. The margin, if it sticks, would trigger a mandatory recount in the state.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Тези избори нямат съществено значение, защото двете основни партии в САЩ подкрепят наличието на държавната грешка да неограничени вредни намеси на Федералният резерв на САЩ.Със запазването на тази неправилност САЩ са със нарастващи страдания.Чрез взимане на нови заеми за средно 3 милиарда долара за календарен ден, правителството на САЩ успява да отложи началото на катастрофална стопанска криза. Този подход има ограничено приложение, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Спасението на САЩ от нарастващи страдания е възможно с прилагане на защита срещу щети от вредните намеси на Федералния резерв на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Всички земни кълбета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Явно приказките за "Велика Америка" все още вървят пред шаpaните. "Докато не гръмне долара и не фалира Холивуд, шарани ще има по всички земни кълбета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Очаквах по-категорични резултати, така че съм леко разочарован. Явно приказките за "Велика Америка" все още вървят пред шаpaните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още