Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Джак Уелч - архитектът на General Electric, който преобрази американския бизнес

Уелч се превръща в международна знаменитост през 80-те години, като успява да увеличи пазарната капитализация на GE до 410 млрд. долара

Джак Уелч - архитектът на General Electric, който преобрази американския бизнес

Снимка: Bloomberg

Джак Уелч води американската компания General Electric Co. (GE) през две десетилетия на безпрецедентен растеж и трансформация, с дързък маниер, който с една ръка прекроява конгломерата и променя пейзажа на американските корпорации. Уелч почина в неделя (1 март) на 84-годишна възраст, пише The Wall Street Journal. 

Още по темата

Успехът на предприемача, воден от упоритата стратегия за изключване на по-малко печелившите бизнеси и непродуктивни служители, го превръща в международна знаменитост през 80-те години на миналия век и кара GE да се превърне в най-ценната американска компания през 90-те години. Той възпитава поколение бизнес лидери, които продължават да управляват гиганти като Boeing Co. и Home Depot Inc.

Оттеглянето му през 2001 г. е последвано от издаване на биографични книги превърнали се в бестселъри, но проблемите на GE през десетилетията след пенсионирането му – под управлението на неговия наследник Джеф Имелт - повдигнаха въпроси за методите му на управление и дали той не е натискал конгломерата твърде силно.

„Днес е тъжен ден за цялото семейство на GE. Джак беше по-голям от живота и сърцето на GE в продължение на половин век. Той прекрои лицето на нашата компания и света на бизнеса “, казва в изявление изпълнителният директор на GE Лари Кълп. „Ще продължим да почитаме наследството му, като правим точно това, което Джак би искал от нас: да печелим“, добавя още той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изказа съболезнованията си на семейството на Джак Уелч в понеделник сутринта, като заяви в Twitter, че „няма корпоративен лидер като„ неутронния Джак “.

Смъртта му оставя сама неговата трета съпруга Сузи, както и четирите му големи деца от първия брак. Уелч се жени за Сузи, бивш редактор на Harvard Business Review, през 2004 г. след щедро отразен в медиите развод с втората си съпруга. Новото семейство стартира онлайн програма M.B.A. и написа в съавторство няколко бизнес книги.

Историята на GE започва преди повече от век с имена като Томас Едисън и Джон Пиърпонт Морган, но модерната GE е построена от Джак Уелч. Той получава прякора „неутронния Джак“, защото елиминира около 100 000 работни места в ранните си години като главен изпълнителен директор и настоява, че мениджърите систематично уволняват най-лошите си работници. Той притиска работниците в GE по целия свят, за да се насочат към все по-взискателните стандарти за ефективност.

„Моята работа е не да знам всичко за всеки бизнес“, казва той пред The ​​Wall Street Journal през 1999 г. „Тя е да избера хората, които ще ръководят бизнеса, и да решавам колко пари получават бизнес A спрямо бизнес B или C“, подчертава той.

Уелч възприема подхода „поправете го, затворете го или го продайте“ и за бизнесите на GE. Той внимателно проследява почти 1000 сделки през своите 20 години като изпълнителен директор, включително придобиването на RCA Corp.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции