IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Уелч - архитектът на General Electric, който преобрази американския бизнес

Уелч се превръща в международна знаменитост през 80-те години, като успява да увеличи пазарната капитализация на GE до 410 млрд. долара

23:35 | 02.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Под ръководството на Уелч GE става известна с перманентната печалбата и нарастващата цена на акциите. Голяма част от тези постижения идват от GE Capital, финансовото звено, което се създава при Уелч и почти унищожава компанията по време на финансовата криза през 2008 г

В по-късните си години, Джак Уелч е и свидетел на „демонтирането“ на GE. Упадъкът на компанията предизвиква болка у него, споделят негови приятели, като понякога той казва, че си дава отлична оценка за изпълнението на своите задължения и двойка за избора му на наследник. 

 „Ужасно съм разочарован. Очаквах толкова много повече “, коментира той в интервю от декември 2017 г. „Направих най-добрия избор, който смятах, че мога да направя и това не се оказа правилно“, добавя той.

Стилът на управление на Уелч разделя служители на GE, възпитаници и много акционери на компанията. Някои от тях аплодират почти маниакалния му фокус върху представянето.

Други казват, че той е твърде концентриран в краткосрочен план.

„Имаше твърде голям акцент върху култа към лидерството в GE“, споделя Джон Сътън от Бостън, инвеститор в компанията.

Методите на Уелч дават резултати, а неговата GE има опит в надминаването на прогнозите и финансовите очаквания на Wall Street. Общата възвращаемост на акционерите на GE, която включва дивиденти, нараства с около 5000% по време на мандата му, или с около 21% годишно, в сравнение с приблизително 1400% увеличение на индекса S&P 500 за същия период, или с около 14% годишно.

Джак Уелч веднъж обещава, че ще направи GE „най-конкурентната компания на земята.“ Под неговото ръководство тя става най-голямата компания в Америка, преминавайки от производство на тостери и телевизори към насърчаване на по-бързо развиващите се бизнеси като медийния бизнес на NBC и вътрешното финансово звено, GE Capital.

„Продадох много бизнеси и купих много компании“, споделя Уелч предWSJ през 2000 г.

Той постъпва в GE през 1960 г., на 24 години, като инженер в отдела по пластмаса. В началото на кариерата си Джак Уелч получава важен урок по мениджмънт, когато в Питсфийлд, Масачузетс, завод под негово наблюдение избухва в пламъци. Няма пострадали, но щетите все пак са значителни.

Той е повишен в генерален мениджър на бизнеса с пластмаси през 1968 г. Изкачва корпоративната стълбица до вицепрезидент на GE през 1972 г., старши вицепрезидент през 1977 г. и вицепрезидент през 1979 г. В средата на своите 40, през 1981 г., той става най-младият председател и изпълнителен директор в историята на GE.

През първите си четири години като изпълнителен директор Уелч съкращава една четвърт от работната сила на компанията. Той променя процесите на планиране, структурата на управление и обезщетение. Взима роля в много от промените, като в същото време участва в стотици прегледи на финансовите резултати.

За разлика от своя наследник Имелт, Уелч се възползва от времето на мандата си на върха на GE. Той се носи гребена на вълната на силна глобална икономика и растящ фондов пазар.

Когато през 1981 г., когато той поема  ръководството, приходите на GE са едва 27 млрд. долара. Две десетилетия по-късно те достигат 130 млрд. долара, когато той се пенсионира. Пазарната оценка на компанията нараства от 14 млрд. долара до 410 млрд. долара през този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още