IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow добави над 800 пункта в най-добрия си ден от края на 2020 г.

Въпреки възстановяването инвеститорите твърдят, че остават нащрек и се подготвят за по-нататъшни сътресения

23:22 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските акции приключват седмицата със силни ръстове в курсовете си, за да сложат край на една нестабилна седмица на търговия, докато инвеститорите продължиха да оценяват финансовите рискове, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна.

Индустриалният индекс Dow Jones добави 834,92 пункта, или 2,5%, като затвори на ниво 34 058,75 пункта. Индексът на сините чипове отбеляза най-добрия си ден от ноември 2020 г. насам. Широкият бенчмарк S&P 500 нарасна с 2,2% до 4 384,65 пункта. Nasdaq Composite се повиши с 1,6% до 13 694,62 пункта.

Акциите излизат от вихрената търговска сесия в четвъртък, в която основните параметри осъществиха масирано завръщане от резки спадове по-рано през деня. В четвъртък Dow заличи спад от над 800 пункта и затвори с повишение.

„Инвеститорите, които очакваха повишена волатилност през 2022 г., бързо се появиха на пазара и днес виждате последващи действия", каза пред CNBC Джеф Килбърг, главен инвестиционен директор на Sanctuary Wealth. „Бяхме в състояние на свръхпродажба. Имаше свръхреакция на пазарите на акции на кризата в Украйна".

Акциите получиха тласък, след като служител на Кремъл заяви, че Москва е готова да изпрати делегация в Беларус, която да се срещне с украински официални лица, което означава, че руският президент Владимир Путин е отворен за преговори. 

Инвеститорите вляха около 3,6 млрд. долара в американските борсово търгувани фондове за седмицата до четвъртък, като над 3 млрд. долара бяха вложени в широкия борсово търгуван фонд SPDR S&P 500 ETF Trust, показват данни на FactSet.

Междувременно биткойнът поскъпна с 2,5%, като криптовалутата се върна към 40 000 долара. Цените на петрола се понижиха. Инвеститорите продаваха облигации, което доведе до връщане на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ над 2%. Други сигурни активи, като златото и среброто, поевтиняха.

Въпреки възстановяването инвеститорите твърдят, че остават нащрек и се подготвят за по-нататъшни сътресения. Дори и след като Москва предложи преговори, Киев бе подложен на нови бомбардировки и нападения по суша.

„Не смятам, че този силно нестабилен период вече е към своя край", казва Даниел Егер, главен инвестиционен директор в St. Gotthard Fund Management. „Точно сега трябва да се съсредоточим върху това, което се случва в Киев, колко кървави ще бъдат следващите дни и бих казал, че определено санкциите срещу Русия все още могат да бъдат засилени", каза той.

Повишенията на фондовия пазар през последните два дни му помогнаха да се възстанови напълно от загубите в началото на седмицата. В понеделник, докато пазарите в САЩ бяха затворени заради празник, Путин разположи войски в източния регион на Украйна. Във вторник акциите се разпродаваха рязко, тъй като инвеститорите обмисляха как боевете, тяхното въздействие върху стоковите пазари и ответните западни санкции ще се отразят на световната икономика, която вече се сблъска с повишената инфлация и предстоящото увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и други големи централни банки.

До затварянето на борсата във вторник S&P 500 загуби 1%, с което се понижи с повече от 10% спрямо рекордните си стойности от началото на януари, което е първата корекция от повече от две години. Продажбите продължиха в сряда и през по-голямата част от четвъртък, когато Русия започна инвазията си в Украйна. Въпреки това в четвъртък по обяд акциите претърпяха обрат, след като президентът на САЩ Джо Байдън очерта допълнителни санкции срещу Русия.

Конфликтът разтърси и други пазари. Преди да се понижат в петък, цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от близо десетилетие. Фючърсите върху пшеницата също се повишиха.

За инвеститорите в САЩ се очертаха два въпроса, които до голяма степен ще диктуват развитието на акциите и другите активи през годината. Първият е дали нахлуването на Русия в Украйна ще ескалира до такава степен, че САЩ по някакъв начин да бъдат въвлечени в пряк конфликт. Другият е какво въздействие ще окаже всичко това върху цените на суровините, инфлацията и плана на Фед да повиши лихвените проценти в опит да противодейства на инфлацията.

По-голямото участие на САЩ срещу Русия неизбежно ще се отрази на акциите, смятат анализаторите, като някои от тях добавят, че рискът от това в момента изглежда сравнително нисък. Анализаторите изглеждат по-раздвоени по отношение на това как ще процедира Фед, като някои прогнозират, че централната банка ще възприеме по-благосклонен подход, а други твърдят, че конфликтът в Украйна може да принуди Фед и другите централни банки да повишат лихвените проценти дори по-бързо от очакваното.

„В крайна сметка дългосрочната перспектива за рисковите активи ще остане като цяло непроменена", заяви Сима Шах, главен стратег в Principal Global Investors. „Скромна пътека нагоре - но такава, която може да бъде засегната от значителна волатилност и несигурност".

Независимо от начина, по който ще процедира Фед, няколко анализатори и инвеститори заявиха, че последните събития са направили по-вероятно повишаването на лихвите с 0,25% през следващия месец, а не с 0,50%, което беше предложено от някои централни банкери.

Досега инвеститорите реагираха положително на затягането на ограниченията върху руски компании и физически лица, като пазарите възстановиха някои загуби или направо се повишиха след разкриването на санкциите тази седмица. Предвид мащаба на атаката на Москва инвеститорите се подготвят за потенциално по-строги ограничения, като например отрязване на Русия от жизненоважна международна финансова инфраструктура.

В петък всички 11 сектора на S&P 500 се повишиха, като групите добавиха между 1,4% и над 3%.

Акциите на технологичните компании, които изиграха важна роля в пазарните обрати през последните сесии, продължиха да трупат ръстове във всички сектори. Акциите на Apple и на компанията майка на Google - Alphabet, поскъпнаха с 1,3%. Финансовите акции добавиха повече от 3%, а потребителските стоки се повишиха с 2,9%. И двата вида акции остават с лек спад за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още