IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow и S&P 500 приключиха сесиите с лек ръст

Американските макроикономически новини не поднесоха единен ясен сигнал, а след приемането на данъчната реформа липсват сериозни двигатаели за пазара

00:08 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови пазари повишиха стойностите си умерено в четвъртък. Малко преди края на търговията обаче индексите отстъпиха леко от по-високите иначе ръстове, предава DPA.

След като обещаните от американския президент Доналд Тръмп данъчни облекчения бяха одобрени от Конгреса и темата вече не е на дневен ред на Wall Street, вече има малко неща, които да вълнуват брокерите преди Коледа. Във всеки случай смесените икономически данни едва ли бяха подкрепа за борсата.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial приключи деня с ръст от 0,23 на сто до 24 782,29 пункта. В понеделник на фона на очакванията за дългоочакваната реформа той достигна до рекордната стойност от 24 876 пункта.

По-широкият индекс S&P 500, както и технологичният Nasdaq също достигнаха до рекордни стойности, преди след това да отстъпят леко назад. Така S&P 500 приключи сесията с лек ръст от 0,20 на сто до 2684,57 пункта, докато Nasdaq 100 затвори сесията без промяна на ниво от 6472,69 пункта.

Икономическите данни не предоставиха ясен сигнал. Така например стана ясно, че американската икономика е нараснала малко по-слабо през третото тримесечие, отколкото се предполагаше. 

По-рано през деня стана ясно, че американската икономика е отчела ръст от 3,2% през третото тримесечие на 2017 г., което е малко под очакваните 3,3%. Въпреки това растежът е най-високият от първото тримесечие на 2015 г. насам. Личните потребителски разходи се повишават леко, но като цяло общата икономическа картина остава без промяна.

През последната седмица е имало и повече първоначални заявления за безработица, отколкото се очакваше. За разлика от това обаче бизнес климатът в региона на Филаделфия е по-висок от очакванията през декември, а цените на жилищата са се повишили по-рязко, отколкото се очакваше, през октомври.

Под индивидуалните стойности впечатление направи Boeing, чиито акции се сринаха до трето място отзад напред в Dow с понижение от 0,96%. Най-големият производител на самолети в света преговаря с бразилския си конкурент Embraer за поглъщане. Сделката ще позволи на американската компания да навлезе на пазара на по-малки самолети. Преди това Wall Street Journal съобщи за дискусиите на конкурента на европейския Airbus с бразилците. Според информацията Boeing бил готов да предложи „достойна“ премия в сравнение с пазарната стойност на Embraer. Акциите на последната поскъпнаха с цели с 22% по време на търговията в Ню Йорк.

Преди обявяването на тримесечните финансови резултати с 1,86% поскъпнаха и акциит ена производителя на спортни стоки Nike, като по този начин бяха сред фаворитите на Dow. Както стана ясно след края на борсовата сесия, печалбата на акция на Nike през второто фискално тримесечие ясно надмина очакванията на пазара. В следборсовата сесия книжата поскъпнаха с повече от 4%.

Акциите на Bed Bath & Beyond се сринаха пък след представянето на финансовите данни за третото фискално тримесечие с 12,47 на сто. Подобно на много от конкурентите си, компанията за търговия на дребно също трябва да се справи със сериозен отлив на клиенти от обектите си.

На Nasdaq силно напред излязоха акциите клас A на Liberty Global, които поскъпнаха с 4,34 на сто. Операторът на кабелна телевизия възнамерява да продаде своето австрийско поделение UPC Austria на Deutsche Telekom, обяви Bloomberg, като се позовава на свои вътрешни източници. Сделката може да бъде оценена на до 2 млрд. долара (1,7 млрд. евро).

За сметка на това силен спад имаше при книжата на Biogen, като това бе най-слабият компонент на Nasdaq с понижение от 3,28 на сто. Биотехнологичната компания разочарова с отзивите за едно изследване за своя кандидат за лекарство срещу Алцхаймер BAN-2401.

На пазара на държавен дълг десетгодишните облигации поскъпнаха с 4/32 пункта до 97 31/32 пункта, като доходността достигна 2,48 на сто.

Курсът на еврото остана почти непроменен по време на американската търговия. Единната валута струваше 1,1878 долара при последния закриващ звънец на Wall Street.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още