IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 5 седмици: ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ

Докладът маркира 146-тата последователна седмица, в която молбите остават под границата от 300 000

19:17 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. Снимка: Ройтерс

Броят на хората, подали молби за помощи за безработица в САЩ миналата седмица е нараснал за първи път от пет години, но е останал на ниско равнище, характерно за здрав пазар на труда, предаде AP.

Министерството на труда съобщи, че молбите за помощи при безработица са се увеличили с 20 000 до сезонно коригираните 245 000. Това става седмица след отчетения спад до близо 40-годишен минимум. Докладът от миналата седмица маркира 146-тата последователна седмица, в която молбите остават под границата от 300 000, което се асоциира със силен пазар на труда. Това е най-дългата подобна серия от 1970 г., когато пазарът на труда обаче бе доста по-малък, коментира Ройтерс. 

Средният четириседмичен брой, който е по-малко променлива величина, е нараснал с 1250 до 234 750.

Молбите са показател за съкращаването на работни места и всяко равнище под 300 000 се определя като ниско според историческите стандарти. Много работодатели трудно намират хора по обявите си за работа, така че поддържат персонала без промяна.

Силният икономически растеж стимулира назначенията. Пазарът е близо до пълна заетост, като безработицата в САЩ е на 17-годишен минимум от 4,1 на сто. Именно това, както и засилващата се икономика вдъхнаха увереност на Федералния резерв да увеличи през миналата седмица основната лихва за трети път през тази година. Американската централна банка очаква три увеличения на лихвите и през следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още