IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри над 600 пункта след ескалацията на търговската война

S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-лошия си ден за годината

23:09 | 13.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на Wall Street се понижиха рязко в понеделник, като S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-лошия си ден за годината, съобщава CNBC. Това се случи, след като Китай реши да повиши митата за някой стоки от САЩ, като така търговската война между двете най-големи икономики се засили.

Индексът на сините чипове Dow Jones изтри 617,38 пункта от стойността си или 2,38% в най-лошата си сесия от 3 януари тази година. Широкият показател S&P 500 и Nasdaq се сринаха съответно с 2,43% и 3,41%.

„Мисля, че това е прелюдия към нещата, които предстоят“, коментира Фил Бланкато, главен изпълнителен директор на Ladenburg Thalmann Asset Management. Според него трябва да се очаква по-голяма нестабилност в бъдеще.

„За да спре низходящото движение, трябва да видим Китай наистина да се върне на масата“, каза още Фил Бланкато.

Пекин ще увеличи митата върху вносни стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара от 1 юни. Това решение беше взето в отговор на въвеждането на по-високи мита за китайския внос от края на миналата седмица. Китай заяви, че решението на САЩ застрашава интересите на двете страни и не отговаря на общите очаквания на международната общност.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин коментира пред CNBC, че двете страни все още са в преговори.

Акциите на Caterpillar поевтиняха с 4,3%, а на Apple – с 5,1%. Boeing пък регистрира спад в цената на книжата си с над 4%.

„Волатилността ще продължи, защото хората не знаят какво да правят“, смятат от  TD Ameritrade, като допълват, че ако това е паника, ще видим много повече хора да купуват облигации.

Доходността по десетгодишните американските държавни ценни книжа се понижи до 2,39%, а по двегодишните – до 2,17%. Индексът на волатилността Cboe, който се счита за най-добър показател за страха на фондовия пазар, се повиши с 4,9 пункта до 20,94.

Американските акции спаднаха рязко миналата седмица, след като Тръмп заплаши да увеличи митата върху вноса от Китай. Тръмп изпълни заплахата си, увеличавайки налозите от 10% на 25% върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. S&P 500 и Nasdaq регистрираха понижения съответно с 2,2% и 3% миналата седмица в най-лошото им седмично представяне от декември. Dow изпрати най-лошата си седмица от март, изгубвайки 2,1%. Като цяло пазарът е загубил около 1,2 трлн. долара.

Въпреки напрежението между двете най-големи икономики в света икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че президентът Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин вероятно ще се срещнат на предстоящата среща на върха на Г-20 в Япония. Кудлоу каза, че шансовете за такава среща "са доста добри", но че няма "конкретни планове" за това кога САЩ и китайските преговарящи ще се срещнат отново.

Във вечерните часове еврото остана стабилно спрямо долара на ниво от 1,1233 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,09%. Сортът Брент се търгуваше с отстъпка с 0,69%.

Златото все пак успя да поскъпне с близо 1% до 1300,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още