Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow Jones нарасна с над 450 пункта в началото на търговската сесия*

Инвеститорите са оптимисти за икономическото възстановяване въпреки заплахата от омикрон

Dow Jones нарасна с над 450 пункта в началото на търговската сесия*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва значителен ръст в старта на търговията в понеделник, а технологичният Nasdaq Composite се понижава, след като инвеститорите решиха да пренебрегнат задаващата се заплаха от омикрон варианта на коронавируса, пише CNBC.

Така Dow Jones Industrial Average се повишава с над 450 пункта, достигайки 35 033,94 пункта, докато Nasdaq отстъпва с 16,04 пункта (0,11%) до 15 069,43 пункта. Широкият измерител S&P 500 добавя 6,30 пункта (0,14%) към стойността си, като така нараства до 4544,81 пункта.

Само в рамките на първия половин час от търговската сесия Dow Jones записа бърз ръст, който от 200-250 пункта стигна над 450 пункта.

По-скъпите акции на технологичните компании бележат спад на цените, продължавайки тенденцията за желание от страна на инвеститорите за намаление на риска на пазарите. Акциите на Nvidia поевтиняват с близо 3%, докато книжата на Tesla са надолу с около 2%. В същото време ценните книжа на конкурента - американския производител на електрически превозни средства Lucid се сриват с над 13% в началото на сесията, след като той предупреди, че е получил призовка, което предполага за възможно разследване от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите.

"Акциите на технологичните гиганти с пазарна „суперкапитализация“ се търгуваха добре при очакванията за „вечно“ ниски лихви и подкрепа, но с перспективите за по-високи лихвени равнища и с новата парадигма на Фед виждамe как инвеститорите се пренасочват от технологиите към сектори с по-добър изглед за по-висок растеж“, казва авторът на Sevens Report Том Ессайе. Той добавя, че Федералният резерв е факторът, което е дръпнал пазара назад миналата седмица, а не омикрон вариантът на коронавируса. 

Федералният резерв е факторът, което е дръпнал пазара назад миналата седмица, а не омикрон вариантът на коронавируса. Том Ессайе

„Технологиите дърпат целия пазар надолу. Като цяло пазарите реагират на по-агресивния по отношение на лихвите Фед и се обръщат към сектори, които са по-благоприятно настроени към нарастващи лихви”, казва Ессайе.

Миналата седмица председателят на американската централна банка Джером Пауъл предизвика вълнение на пазарите, като сигнализира, че основният фокус на Фед е върху инфлацията, дори и на фона на разпространението на омикрон.

За американската борса петъчният ден приключи на червено, а причините за това са няколко. Данните за едва 210 хил. новооткрити работни места през ноември помрачиха настроенията на инвеститорите, а изказванията на Пауъл допринесоха за негативните развития. Освен това постепенното настъпване на омикрон и неяснотата доколко щамът е сериозна заплаха също повлияха на играчите на пазара, включително на тези на азиатските борси. Към момента новият вариант на коронавируса е засечен в поне 17 американски щата.

*Данните са актуални към 17 ч. българско време.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите