IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones премина прага от 27 хил. пункта за първи път от края на юли

Индексът на сините чипове отбеляза първата си шестдневна печеливша серия от юни насам

23:38 | 11.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси запазиха възходящата инерция от началото на сесията в сряда, а цената на акциите на Apple регистрира ръст за втори пореден път след обявяването на нови продукти, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 227,61 пункта, отбелязвайки първата си шестдневна печеливша серия от юни насам. Освен това индексът премина прага от 27 хил. пункта за първи път от 30 юли.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,72% до ниво от 3000,93 пункта и завърши сесията на най-високото си равнище от края на юли. Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1,06% към стойността си до 8169, 68 пункта.

Книжата на Apple поскъпнаха с 3,2%, след като вчера прибавиха над 1% към стойността си. Технологичният гигант представи три нови iPhone-а във вторник заедно с нов Apple Watch и телевизионна абонаментна услуга. Apple показа и услуга за игри срещу абонамент, наречена Apple Arcade.

Анализаторът от Bank of America Уамси Мохан заяви, че цената на новите продукти на Apple е неустоима. Услугата й за игри е на цена на „една конзола за достъп до сто игри за цялото семейство за една година“.

Но „най-голямата изненада на събитието беше месечната цена за услугата Apple TV+ от 4,99 долара на месец, която е по-ниска от очакванията. Това я прави по-привлекателна и може да увеличи броя на абонатите“, казва Мохан.

Поскъпването на акциите на Apple даде така необходимия тласък на технологичния сектор. Той отбеляза ръст от 0,9%, след като започна седмицата със спад от 1,2%. Технологичните компании са под натиск на фона на масовото преориентиране от насочени към растеж акции към компании с подценена стойност.

Micron Technology също допринесе за ръста на технологичните компании с повишение на цената на акциите си от 2,2%, след като анализатор от компанията Longbow повиши рейтинга на книжата й от „неутрален“ на „купувай“. Книжата на Cisco Systems също поскъпнаха с 1,5%, след като Evercore ISI повиши рейтинга им на „outperform“, като се позова на „уникалния“ портфейл от активи.

В макроикономически план инвеститорите наблюдаваха ключовите данни за инфлацията. Индексът на цените на производител в САЩ е нараснал с 0,1% през август, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха той да остане непроменен. Wall Street очаква и сигнали за следващия ход на Федералния резерв по отношение на паричната политика.

Очаква се американската централна банка да понижи лихвите на заседанието си идната седмица. Пазарните прогнози за намаляване на лихвите през септември са 91,2% според инструмента FedWatch на CME Group.

Решението на Фед ще последва съобщение за политиката от Европейската централна банка. Очаква се тя да понижи лихвите утре сутринта и да обяви някои мерки за количествени облекчения.

Вниманието на Wall Street е насочено и към търговските отношения между САЩ и Китай. Пекин публикува днес списък с американски продукти, които са освободени от мита.В същото време според Американската търговска камара в Шанхай някои американски компании ускоряват излизането си от Китай на фона на влизането в сила на американски мита.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,744% и 2,225%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,31% до 98,63 пункта. Еврото поевтинява с 0,30% до 1,1011 долара, а паундът отписва 0,15% от стойността си до 1,2328 долара. Спрямо йената щатската валута прибавя 0,27% до 107,82 йени.

На стоковите пазари цените на петрола намаляха с над 2%, след като Bloomberg News съобщи, че американският президент Доналд Тръмп е обсъдил смекчаване на санкциите върху Иран с оглед възобновяване на преговорите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 2,28% до 60,96 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 2,9% от стойността си до 55,75 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,3% до 1503,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 3
Varfor
преди 4 години
Пътят надолу ще бъде много стръмен. Да видим още колко ще продължи този ръст без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още