IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи iPhone 11: Not Great... Not Terrible

Понижаването на цените при сегашните модели на Apple e новост и свидетелство за зрялото състояние на пазара на смартфони

22:48 | 10.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. надява зелени одежди. При представянето на новия си хардуер в Купертино компанията не само подчерта постоянно, че използва рециклирани материали и се освобождава от иначе често използвани токсични вещества. Новият топ iPhone също така идва в зелен цвят, който Apple нарича „Midnight Green“. Зелена полунощ, кой не я познава?

Устройството се нарича iPhone 11 Pro, а в по-голямата версия 11 Pro Max, с екрани от 5,8 инча или 6,5 инча и яркост до 1200 Nits - стойност, известна по-рано от HDR телевизорите.

Новите iPhone-и са с подобрения на камерата и подобрен живот на батерията, осъществявайки постепенни промени, за да примами купувачите преди по-съществената актуализация на портфолиото от телефони през 2020 г., след като премина към тригодишен продуктов цикъл.

Главният изпълнителен директор Тим Кук представи три нови модела във вторник по време на годишното представяне на продукти на Apple в Купертино, Калифорния. Компанията също така представи актуализации на Apple Watch, разкри цените си за нови услуги за абонамент на видео стрийминг и игри и дебютира нискобюджетен iPad.

Apple, пионер в ерата на смартфоните, напоследък изпитва затруднения да поддържа някога яростното търсене на най-продавания продукт на компанията. Повечето западни и китайски потребители вече притежават смартфон и са по-малко склонни да надграждат поради високите цени, по-евтините конкуренти и липсата на нови, иновативни функции. Изследователската компания IDC прогнозира, че доставките на смартфони ще спаднат с 2,2% през 2019 г., третата поредна година на спад. Тази година доставките на iPhone са спаднали с 15%, според IDC. Новата 5G технология може да върне бранша към растеж, но не и преди 2020 г., твърди IDC.

През празничния период на миналата година Apple за първи път от около две десетилетия не успя да изпълни своите собствени оценки за продажбите. За тази година Apple се надява, че най-новите модели - и редица нови цифрови услуги, ще удължат растежа на приходите до по-големите актуализации на мобилните телефони през 2020 г. Анализаторите очакват общите приходи да се покачат с 2% на годишна база през празничното последно тримесечие на 2019 г. според данни, събрани от Bloomberg.

IPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone Pro Max са наследници на линиите iPhone XR, iPhone XS и iPhone XS Max. Те изглеждат подобно отпред и продължават да имат по-модерните органични светодиодни екрани на моделите от висок клас и течнокристален дисплей на обикновения iPhone 11. Новите модели ще се отличат от своите предшественици с нови цветове и нови възможности за снимки, които се конкурират с традиционните камери. 

IPhone 11 добавя втора камера на гърба за подобрен портретен режим, широкоъгълни снимки и по-дълбоко увеличение без намаляване на качеството. IPhone Pro и Pro Max получават трета задна камера с нов софтуер за видео и снимки. Телефоните също добавят „Нощен режим“ за подобрени снимки в тъмното – функция, която много телефони с Android имат от години. Google например има тази функция на своите Pixel телефони от известно време. Предните камери на новите iPhone-и вече са с 12 мегапиксела и поддържат широкоъгълни, 4K и slow-motion заснемане на изображения.

IPhone 11 ще дойде в зелен, лилав, черен, бял и червен цвят, докато iPhone Pro и Pro Max ще дойдат в космически сив, сребърен, златен и нов зелен цвят, съобщиха от Apple.

IPhone 11 ще стартира от 699 долара, под цената от 749 долара на iPhone XR от миналата година. Цената на IPhone Pro започва от 999 долара, а iPhone Pro Max струва 1099 долара или повече. Тези цени са същите като на iPhone XS и iPhone XS Max от миналата година.

„Понижаването на цените при сегашните модели на Apple е нещо, което не сме виждали досега“, казва Джон Бътлър, анализатор от Bloomberg Intelligence. „Това говори много за зрялото състояние на пазара на смартфони“.

Apple запазва XR в портфолиото и го оценява на по-ниската цена от 599 долара, в сравнение с досега исканите 749 долара. IPhone 8 също остава и ще струва 449 долара, също по-ниска от предишната цена.

Правителството на САЩ е готово да наложи 15% мита на iPhone на 15 декември. Други продукти, като Apple Watch, вече бяха засегнати от този налог. Apple не изглежда да прехвърля тези допълнителни разходи на потребителите си.

В допълнение към функциите на камерата, iPhone 11 добавя по-силно стъкло, един час по-дълъг живот на батерията в сравнение с iPhone XR, по-бърз Face ID и нов чип A13. Ето основните ъпгрейди за iPhone Pro и Pro Max:

iPhone 11 ще ползва новия чип A13 Bionic - „най-бързият CPU и GPU в смартфон". Телефонът ще има 1 час по-дълъг всекидневен живот на батерията в сравнение с iPhone XR.

Той разполага с 6.1" Liquid Retina Display т.е. LCD IPS панел, корпус с алуминиева рамка и стъклен гръб, който ще се предлага в 6 нови цвята.

iPhone 11 е с двойна основна камера, която залага на 12 МР главен сензор и 12 МР с ултраширок сензор, който прави 2х отдалечаване, за да побере повече в кадъра.

Oт Apple твърдят, че iPhone 11 Pro е най-добрата платформа за машинно самообучение заради скоростта на операциите, които чипът позволява. iPhone 11 Pro издържа 4 часа повече от iPhone XS, a Pro Max - пет часа повече от XS Max. Новите телефони ще бъдат снабдени и с 18W зарядно за бързо зареждане. Що се отнася до архитектурата на новия чип, Apple използва 7nm транзистори (като при A12 Bionic) и вече има 8,5 милиарда транзистори - това е огромна актуализация в сравнение с A12 Bionic, който имаше 6,9 милиарда транзистори. A13 Bionic все още има 4 високоефективни ядра и 2 високоефективни ядра.

Двете високопроизводителни ядра са с 20% по-бързи от предишните високопроизводителни ядра и консумират с 30% по-малко енергия. Четирите високоефективни ядра са с 20% по-бързи и консумират с 40% по-малко енергия.

Графичният процесор е оптимизиран за метал. Той е с 20% по-бърз и консумира с 40% по-малко енергия. И накрая, невронният чип има 8 ядра и е с 20% по-бърз, докато консумира с 15% по-малко енергия.

Phone 11 Pro има 5,8" OLED дисплей с резолюция 2436х1125 пиксела, а iPhone 11 Pro Max е с 6,5" OLED диспей с резолюция 2688х1242 пиксела.

Apple беше един от първите производители на смартфони, които се осмелиха да продават телефони за повече от 1000 долара, със смесен успех. Компанията работи над нов евтин iPhone, наследник на iPhone SE, който може да представи през следващата година, съобщи наскоро Bloomberg News. Тя също така подготвя по-големи промени през 2020 г.: нов дизайн, 5G свързаност и 3-D камери за приложения с добавена реалност, твърдят запознати с плановете източници. За следващата година или 2021 г. е планирано и вграждане на скенера за пръстови отпечатъци в целия екран. Всички модели за тази година включват Face ID, технологията за разпознаване на лица на Apple за отключване на телефоните. Тя е подобрена, като вече разпознава лицето и докато лежи на масата например.

Новите модели излизат в продажба на 20 септември след откриване на предварителните поръчки на 13 септември. Това означава, че някои продажби ще бъдат част от текущото четвърто фискално тримесечие на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
Става на въпрос за Metal API, еквивалент на Direct X и Open GL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
bondinio
преди 4 години
"Графичният процесор е оптимизиран за метал" КО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Базовия вариант с 64ГБ ...... доста наблегнаха на камерата видео в 4к с 60 кадъра, ама за колко минути запис ще стигне тази памет,добре щеше да е да почнат от 128ГБ. Хубавото е че вече имат 18W зарядно като Андроидите преди 2 години и малко по-големи батерии от старите Айфони, при камерата също почти са се изравнили с китайците. Общо взето разбрах защо спряха всяко тримесечие да отчитат продажбите като бройка, тренда е надолу, но успяват да компенсират с услуги 5 долара на месец за филми, 5 долара за игри, докато има овце ще има и стригане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
MarginCall
преди 4 години
Или пък, кат сме пОчнали, чуден Голф II, с газова. И ще си обикалям навред, вместо да цъкам на Айфоня пред кафето. Нерде Ямбол, нерде Самбул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
cyclop
преди 4 години
За 1000 долара бих си купил чудесен лаптоп - за интернет и игри, и чудесен телефон - който да ползвам за разговори и да имам батерия за повече от половин ден употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Телефон за ~1200 лв, а не е с олед дисплей....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още