IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави над 270 пункта и достигна нов рекорд

Успокояването на притесненията от разпространението на коронавируса подкрепи индексите отвъд океана

23:56 | 12.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси достигнаха исторически връх в сряда, след като инвеститорите се отърсиха от притесненията си за въздействието на коронавируса върху корпоративните печалби и световната икономика, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 275,08 пункта към стойността си и завърши сесията на ниво от 29 551,42 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,6% до ниво от 2279,45 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 0,8% и приключи деня на ниво от 9725,96 пункта.

Книжата на UnitedHealth поскъпнаха с над 4% и подкрепиха ръста на Dow. Цената на акциите на Nike, Apple и Caterpillar прибави над 2% към стойността си. Технологичният и енергийният сектор се представиха най-добре в S&P 500 с ръст от по над 1%.

Към вторник вечерта китайската Национална здравна комисия съобщи за 97 нови смъртни случая от коронавирус, а общият брой на потвърдените заразени надхвърля 44 хил. Темпът на нарастване на новите случаи обаче изглежда се забавя и достига най-ниското си ниво от края на януари. Китайските депутати предприеха стъпки и за ограничаване на възможно забавяне на икономиката заради коронавируса.

Книжата на Wynn Resorts и Las Vegas Sands, които са обвързани с притесненията от коронавируса заради експозицията им на китайския пазар, прибавиха по над 3% към стойността си. Това се случи, след като анализатор на Bank of America препоръча купуване на книжата, тъй като случаите на коронавирус намаляват.

Цената на акциите на Delta и American Airlines се повиши със съответно 1,4% и 2,1%.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл говори пред Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите вчера и заяви, че американската икономика е в добра форма. Централната банка обаче „следи внимателно“ потенциалните последици за световната икономика от вируса.

Днес Пауъл беше изслушан отново от Банковата комисия в Сената и отбеляза, че централната банка трябва да има представа за въздействието на коронавируса върху американската икономика „сравнително скоро“.

Корпоративните отчети останаха във фокуса на вниманието, след като Lyft обяви приходи от над 1 млрд. долара за последното тримесечие на миналата година, но прогнозира по-бавен ръст през 2020 г. Книжата на компанията поевтиняха с 10,2%.

CVS Health, Molson Coors, Teva Pharmaceutical и Shopify публикуваха тримесечните си резултати, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Около 70% от компаниите в S&P 500 са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие. От тях 71,1% са надминали прогнозите, показват данни на FactSet.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 1,635% и 2,092%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,29% към стойността си до 99,01 пункта. Еврото поскъпва с 0,376% до ниво от 1,087 долара, а паундът напредва с 0,05% до 1,296 долара. Спрямо йената щатските пари прибавят 0,29% до ниво от 110,09 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола скочи с над 3% в очакване на по-големи съкращения на добива от ОПЕК и намаляването на опасенията за спад на търсенето на петрол заради разпространението на коронавируса.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 2,46% към стойността си до 51,17 долара за барел и записаха най-добрия си ден от 3 януари. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 3,3% до 55,79 долара за барел.

Същевременно цената на златото се доближи до едноседмично дъно, тъй като понижаването на броя на новите случаи на коронавирус успокои пазарите и засили нагласите на инвеститорите за поемане на риск. Американските фючърси върху ценния метал поскъпнаха с минималните 0,1% до ниво от 1571,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още