Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow записа най-слабата сесия за последните две години

Златото поскъпва до 7-годишен връх заради страховете около разпространението на коронавируса

Dow записа най-слабата сесия за последните две години

Снимка: Ройтерс

Основните щатски борсови индекси приключиха днешната търговия с големи понижения на фона на растящите опасения на инвеститорите за негативния ефект, който коронавирусът ще окаже върху глобалната икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични компании, изтри 933 пункта от стойността си, като по този начин индексът записа своята най-слаба сесия за последните две години и третия по големина спад за последните три години.

В същото време широкият измерител S&P 500 се понижи с 3%, докато технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 3,4 на сто.

Със своите понижение Dow изтри целия си ръст за 2020 г.

Най-големите губещи бяха авиокомпаниите. Книжата на Delta и American поевтиняха с по над 6 на сто, докато тези на United се търгуваха със спад в стойността от 3,2%.

Цената на акциите на операторите на казина Las Vegas Sands и Wynn Resorts се понижи с по 4,3 на сто.

Производителите на чипове също отбелязаха слаби резултати. Акциите на Nvidia поевтиняха с 6%, докато тези на Intel изтриха 3% от стойността си. Книжата на AMD поевтиняха с 6,5 на сто.

Технологичният гигант Apple също не успя да избегне пониженията. Книжата на компанията отбелязаха спад от 3,7% в стойността си, след като стана ясно, че продажбите на смартфони на компанията в Китай са се свили с повече от една трета през януари.

Часове преди края на сесията Dow регистрира спад от 1000 пункта, като успя в последните два часа да ограничи понижението с около 70 пункта.

Основната причина за негативните резултати на Нюйоркската фондова борса е разпространението на коронавируса, като заразата замрази глобалните перспективи за икономически растеж.

Няколко държави, включително Иран, Италия и Южна Корея, съобщиха за нарастване на случаите на заразени с вируса през уикенда, изразявайки своите опасения от пандемия, която предизвика пренасочване на инвеститорите към активите-убежища, като златото и американските държавни ценни книжа.

От Белия дом заявиха, че САЩ се нуждаят от финансови средства за борбата срещу коронавируса, за да се гарантира, че всички американци ще бъдат защитени.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обяви 14 потвърдени случая на заразяване с вируса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,37% и 1,835%.

При валутната търговия доларовият индекс отчете ръст от 0,03% до 99,29 пункта. Еврото се търгуваше за 1,085 долара, отчитайки ръст в стойността от 0,07 на сто.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 2,42 долара, или с 4,1%, до 56,09 долара за барел, докато тази на американския WTI записа спад от 4% до 51,26 долара за барел.

При търговията с ценни метали цената на златото се повиши с 1,7 на сто до 1676,6 долара за тройунция, като по този начин то отбеляза най-големия си еднодневен ръст за последните 7 години.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх