Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

ЕС и САЩ постигнаха споразумение за трансфера на данни

Съединените щати няма да извършват безразборно масово наблюдение на европейците, заяви Андрус Ансип

ЕС и САЩ постигнаха споразумение за трансфера на данни

Снимка: архив Ройтерс

САЩ и Европейският съюз (ЕС) постигнаха ново споразумение за трасфера на данни, а сделката, сключена в последния момент, може да защити технологичните гиганти и мултинационалните компании от сблъсъка с редица правни въпроси, пише Bloomberg.

ЕС заяви, че споразумението ще предостави на гражданите стабилна защита на личните данни. Преговарящите постигнаха споразумението чак днес, след като националните регулатори заплашиха, че ще наложат строги ограничения за това как фирмите прехвърлят информация отвъд Атлантическия океан.

“За първи път получихме подробни писмени уверения от страна на САЩ за гаранциите и ограниченията, които са приложими за американските програми за наблюдение”, заяви Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия. “Американската страна заяви, че няма да извършва безразборно масово наблюдение на европейците”.

Още по темата
Двете страни бяха принудени да се върнат на масата за преговори след като Върховният съд на ЕС обяви през октомври, че споразумението, датиращо от 2000 г., не предлага гаранции за защита на данните на гражданите на Европейския съюз от обработка от страна на компании като социалната мрежа Facebook например.

Новото споразумение има за цел да отговори на притесненията, че американските шпиони имат свободен достъп до личната информация на европейските граждани.

“За първи път САЩ даде сигурни уверения на ЕС, че достъпът на властите ще бъде предмет на ясни ограничения”, добави еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

Сред поетите ангажименти е и създаването на специален омбудсман в Държавния департамент на САЩ, “който ще предприема последващи действия по жалби и запитвания от физически лица за достъп до данни”, коментира Ансип.

Според условията на сделката двете страни се ангажират съвместно да преглеждат новия механизъм всяка година. 

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ах какви глупости. Разбира се че наблюдават, всички и навсякъде и ние, гражданите на ЕС и САЩ и целия цивилизован свят, съвсем доброволно се съгласяваме да ни наблюдават и се отказваме от това, да сме анонимни, заради елементарни удобства. Интернет, мобилен телефон, кредитна карта, камери по кръстовищата, лични документи с чип, всичко това са неща, които ние подкрепяме, искаме и им се радваме. Странно е че въпреки това, все още имаме някакви илюзии за свободата, правото "да бъдеш забравен"... дрън дрън
2
 
1
 
2
преди 3 години
Искам да повярвам.
2
 
1
 
1
преди 3 години
Искам да повярвам.

Още от САЩ
Докладът на Мълър понижи рейтинга на Тръмп до най-ниското му ниво за 2019 г.