Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед предоставя 2,3 трлн. долара на местните власти и бизнеса

При необходимост ще бъде направена оценка дали са необходими допълнителни мерки в подкрепа на икономиката

Фед предоставя 2,3 трлн. долара на местните власти и бизнеса

Снимка: Getty

Федералният резерв в четвъртък обяви нов мерки за справяне с ефектите от коронавирусната криза за осигуряване на до 2,3 трлн. долара, включително чрез създаването на програми за подпомагане на малкия и среден бизнес, както и за щатските и местни администрации.

„Най-големият приоритет на нашата държава трябва да е справянето с тази криза на общественото здраве, осигурявайки грижа за болните и ограничавайки по-нататъшното разпростиране на вируса“, заяви управителят на централната банка Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

„Ролята на Фед е да осигури колкото се може по-голямо облекчение и стабилност по време на този период на ограничена икономическа активност, като нашите действия днес ще помогнат да се гарантира, че окончателното възстановяване ще е колкото се може по-силно“, се казва още в текста.

От съобщението става ясно, че през инструмента за ликвидност на общините ще се предлагат до 500 млрд. долара кредитиране чрез директно изкупуване на краткосрочeн дълг.

Чрез друга програма, т. нар. Main Street Lending Facility, ще бъдат кредитирани малки и средни предприятия с общо до 600 млрд. долара.  Планът е тук да влизат и по-големи фирми, които преди това нямаха достъп до финансова помощ. Тук ще бъдат включени компании с до 10 000 души персонал или до 2,5 млрд. долара годишни приходи. Заемите ще са в размер от 1 млн. долара до 150 млн. долара.

Също така ще бъдат отпуснати още до 850 млрд. долара за допълнително корпоративно кредитиране.

Фед обяви още, че ще продължи да следи отблизо условията на първичния и вторичен пазар на общински ценни книжа и ще направи оценка на това дали са необходими допълнителни мерки в подкрепа на местните власти.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Джо Байдън избра чернокожа жена за кандидат-вицепрезидент