Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед сигнализира вдигане на лихвите през декември

Данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп може да увеличи капиталовите разходи, отбелязват централни банкери според последния протокол

Фед сигнализира вдигане на лихвите през декември

Сградата на Фед. Снимка: Ройтерс

Американският федерален резерв се готви да вдигне основната лихва в САЩ през декември въпреки все още съществуващия дебат за това сред редиците на централните банкери, става ясно от публикуваната в сряда стенограма от проведеното по-рано през този месец заседание, предава Bloomberg. 

„Много участници смятат, че ново увеличение на целевият диапазон за лихвения процент вероятно ще бъде оправдано в близко бъдеще, ако входящата информация за средносрочната перспектива като цяло остане непроменена", става ясно от протокола за заседанието, проведено на 31 октомври и 1 ноември. 

Още по темата

Централните банкери не промениха лихвата по време на това заседание, но се очаква да я увеличат през следващия месец, докато Фед продължава с постепенното затягане на паричната си политика. Безработицата в САЩ е на 16-годишно дъно, въпреки че инфлацията остава доста под целта от 2%. Протоколът показва, че докато редица банкери от Фед остават уверени за пазара на труда и икономическия растеж, който е над средните равнища, няколко от тях търсят по-силни признаци, че повишаването на цените ще се засили. Някои дори искат да видят ръст на инфлацията, преди отново да вдигнат лихвите, което подчертава все още наличното разделение сред членовете на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC), определящ политиката по лихвите.

Централните банкери планират три увеличения на лихвите през 2018 г., но тази перспектива може да бъде поставена под въпрос, ако икономическите данни не успеят да отговорят на очакванията на Фед. Анализаторите ще следят отблизо всеки сигнал, който служителите на централната банка ще отправят, когато представят икономически прогнози на заседанието си на 12 и 13 декември.

„Колко далече сме от края? Това наистина е въпросът без отговор на този пазар", казва пред Bloomberg Генадий Голдбърг, стратег от TD Securities в Ню Йорк, преди публикуването на протокола. „Всичко, което може да промени статуквото през 2018 г., е интересно".

Инфлацията достигна средно ниво от 1,6% досега през тази година, ако не се изчисляват волатилните цени на храните и горивата, а през септември достигна едва 1,3%, което е много по-ниско ниво от целта на Фед. Много от участниците в срещата отбелязват, че ниската инфлация „може да отразява не само преходни фактори, но и влиянието на събития, които могат да се окажат по-трайни". От друга страна, няколко централни банкери твърдят, че може да има „нарастващи рискове" за инфлацията, тъй като пазарът на труда продължава да се затяга.

Дори и когато инфлацията притеснява централните банкери, те търсят балони сред активите след дългия период на ниски лихвени проценти. Няколко участници „изразиха загриженост за потенциално натрупване на финансови дисбаланси", добавяйки, че резките промени в цените на активите биха могли да навредят на икономиката, става ясно от протокола.

Няколко участници в срещата заявяват, че бизнесът изглежда е по-склонен да инвестира и "е отбелязано", че данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп може да увеличи капиталовите разходи. Няколко централни банкери твърдят, че перспективите за "значително" намаляване на данъците са се подобрили.

Срещата приключи един ден, преди президентът Доналд Тръмп да обяви, че е избрал гуверньора Джером Пауъл за заместник на Джанет Йелън, когато мандатът ѝ начело на Фед приключи през февруари. Това беше първата среща, на която бившият заместник-председател на Фед Стенли Фишер не присъства, след като обяви пенсионирането си.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 година
"Фед сигнализира вдигане на лихвите през декември", ала все още е мълчалив, че сега ФЕД е със съдба на жертва и няма компетентност да спаси САЩ от актуалните стопански злини.

Още от САЩ
Корпоративните отчети отново тласнаха щатските индекси нагоре