Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед търси начини за ограничаване на системния риск за пазара на репо сделки

Целта е да се намали зависимостта на дилърите от JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon, които играят ролята на клирингови къщи на пазара

Работна група към американския Федерален резерв работи по план за понижаване на системния риск на заемния пазар по време на финансова криза и да намали зависимостта на дилърите от банките JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon, съобщи Financial Times.

Промените са насочени към осигуряване на по-висока степен на автоматизация за пазара на обратно изкупуване на ценни книжа на стойност 1,6 трилиона долара, но може да увеличи разходите за финансиране на другите банки.

На пазара на репо сделки банките залагат ценни книжа като гаранция за краткосрочни заеми от инвеститори.

Макар че проблемът е технически, той повдига въпроси както за продължаващата уязвимост на т. нар. клирингови къщи на пазара - JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon, така и за влиянието им върху Уолстрийт като цяло.

Мнозина служители във Фед смятат, че подобна роля не е подходяща за частни институции и че тя трябва да бъде изпълнявана от публична институция.

„За една частна институция подбудите са различни, когато е поставена под напрежение“, заяви високопоставен представител на Фед. „Налице са противоречиви цели и когато напрежението се увеличава, банката може да започне да функционира зле. Желанието за сигурност на гаранциите може да бъде отслабващ фактор“, добави той.

Работният екип, съставен от инвеститори и представители на водещи банки, включително двете цитирани, проведе заседание през декември, за да обсъди допълнителните реформи, които трябва да предотвратят повторение на бъркотията, която се получи на репо пазара през 2008 г.

Окончателният доклад на работната група се очаква да бъде публикуван в началото на следващата година. Той се концентрира върху ограничаване на ролята на двете клирингови къщи, които увеличават временния кредит в късните часове на работния ден за дилърите на Уолстрийт, когато репо позициите се затварят и отварят наново.

Регулиращите се притесняват, че пазарната волатилност може да нарасне значително, ако заемател на репо пазара изпадне в проблеми по отношение на финансирането и не е в състояние да получи кредит от нито една от двете банки.

По този начин би се разширил обхватът на репо позициите, закривани наведнъж, което би се отразило неблагоприятно на останалите инвеститори.

Регулаторните органи настояват за уреждане на сметките в реално време за новите и изтичащите репо сделки, което би облекчило необходимостта от кредит в рамките на деня от JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика