IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв очаквано повиши лихвите за пръв път тази година

Централните банкери обаче заявиха, че очакват по-стръмно увеличение на лихвените проценти през следващите две години

20:14 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано повиши днес основния лихвен процент за първи път тази година и прогнозира по-стръмно увеличаване на лихвите през 2019 и 2020 г. заради по-добрите икономически перспективи. Централните банкери продължават да очакват три повишения на процентите за 2018 г., предава Bloomberg.

Представителите на централната банка гласуваха единодушно днес да вдигнат основния лихвен процент до цел от 1,50% до 1,75%, или с 0,25 пр.п. нагоре.

„Икономическите перспективи укрепнаха през последните месеци“, казва Федералната комисия по отворените пазари в изявлението си. Централните банкери използваха предишни свои думи, заявявайки, че очакват „още постепенни корекции в позицията на паричната политика“.

Възходящата корекция на планираните увеличения предполага, че централните банкери очакват подобрение на икономиката през тази година, включително в резултат на данъчната реформа, наложена от републиканците през ноември. Финансовите условия се затегнаха от края на януари, тъй като инвеститорите търсеха сигнали, че централната банка може да увеличи лихвите по-бързо. В същото време анализаторите очакват по-силен растеж на икономиката на САЩ и по-стегнати пазари на труда.

Последният пакет от тримесечни прогнози показва, че представителите на Фед са разединени по перспективите за основния лихвен процент през 2018 г. Седем централни банкери очакват поне четири повишения от по четвърт пункт за тази година, докато осем смятат, че ще има най-много три.

В прогнозите си централните банкери очакват още медианното ниво на основния лихвен процент да бъде от 2,9% в края на 2019 г., което предполага три повишения през следващата година спрямо две в предишните прогнози от декември. Освен това те очакват нивото да достигне 3,4% през 2020 г. спрямо 3,1% в прогнозите от декември, сочи още медианната оценка.

В изказването на Фед обаче се наблюдават и други промени. Централната банка казва, че очаква инфлацията на годишна база „да се ускори през следващите месеци“, докато в изявлението от януари се говореше за забързване „през тази година“. Прогнозите са ценовите ръстове да се стабилизират около целта на Фед от 2% в средносрочен план, коментират още от Комисията.

Предпочитаният показател на Фед за инфлацията се повиши до 1,7% през 12-те месеца до януари, а централните банкери очакват той да достигне 2% през 2019 г. и 2,1% през 2020 г., сочат последните оценки.

„Ръстовете в заетостта са силни през последните месеци, а нивото на безработица остава ниско“, заяви Комисията. Според изявлението разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса „са достигнали умерени нива“ спрямо силните данни за четвъртото тримесечие.

Медианната оценка за икономическия растеж на САЩ за тази година е повишена до 2,7% от 2,5% през декември, което сигнализира доверие на потребителите в САЩ въпреки последните слаби четения на продажбите на дребно. Оценката за 2019 г. е увеличена до 2,4% от 2,1%.

Прогнозата на Комисията за дългосрочния устойчив растеж на икономиката остава без промяна на ниво от 1,8%, което предполага, че централните банкери все пак остават скептични към очакваните ефекти от понижаването на данъците върху растежа. Медианната оценка за ръста на брутния вътрешен продукт за 2020 г. също не е променена и остава 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Федералният резерв на САЩ (Фед) работи при държавна грешка за пренебрегване на вредата от долара. При тази държавна грешка Фед е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Много американци очакват Фед да ги спаси от актуалните щети. Те са със заблуда, защото Фед няма права за спасение от възникващите актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още