IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch може да понижи рейтинга на САЩ заради проблемите около бюджета и дълга

Липсата на единодушие между републиканци и демократи по тези въпроси създава риск от понижаване на кредитната оценка на САЩ от ААА до АА+

17:07 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната агенция Fitch може да понижи държавния кредитен рейтинг на САЩ, който в момента е на ниво ААА, ако спирането на работата на правителството продължи и възникнат проблеми с повишаването на тавана на дълга. 

„Ако спирането на работата на федералното правителство продължи до 1 март, а таванът на дълга се превърне в проблем няколко месеца по-късно, ще бъдем принудени да помислим върху политическата рамка, неспособността да се приеме бюджета и дали това е съвместимо със сегашния рейтинг“, посочи ръководителят на отдела за държавен кредитен рейтинг Джеймс Макормак.

Частичното спиране на работата на федералните агенции навлиза в 19-тия си ден днес. Основната причина за това беше липсата на съгласуване на параметрите на държавния бюджет от страна на демократи и републиканци заради желанието на американския президент Доналд Тръмп да бъдат включени към него и разходите за издигането на стена по границата с Мексико.

Според закона правителството може да увеличава заемите до 1 март 2019 година, след което ще влезе в сила т. нар. таван на дълга, който не позволява увеличаване на задълженията над прага, достигнат до този срок. След политическата криза през 2007-2008 г. се наложи неколкократно да бъде повишаван този таван, което всеки път бе съпътствано от остри политически битки между демократи и републиканци.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още