Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Германският производител на ваксини Curevac се стреми към оценка от 2 млрд. евро

Компанията възнамерява да набере до 345 милиона долара допълнителен капитал и да емитира нови акции в ценовия диапазон от 14 до 16 долара

Германският производител на ваксини Curevac се стреми към оценка от 2 млрд. евро

Снимка: . EPA/ARMANDO BABANI

Базираният в Тюбинген разработчик на ваксини срещу Covid-819 и специалист по РНК Curevac се стреми към пазарна оценка от около два милиарда евро на американската технологична борса Nasdaq. Това става ясно от последните подадени документи на биотехнологичната компания в хода на планираното IPO.

В хода на предстоящото първично публично предлагане и паралелно планираното частно пласиране на предишния мажоритарен собственик Дитмар Хоп Curevac възнамерява да набере до 345 милиона долара допълнителен капитал и да емитира нови акции в ценовия диапазон от 14 до 16 долара за акция, предава Ройтерс.

Още по темата


След приключване на всички трансакции въз основа на средната емисионна цена от 15 долара на акция  това би довело до борсова оценка от почти 2,7 милиарда долара (почти 2,3 милиарда евро). Базираната в Тюбинген компания би била петата по големина германска биотехнологична компания по пазарна стойност - след Biontech, Qiagen, Morphosys и Evotec.

По-конкретно се предвижда да бъдат емитирани 13,3 милиона нови акции като част от IPO-то. Банките могат да листнат допълнителни почти два милиона акции, ако търсенето е силно. Освен това Дитмар Хоп се съгласи да придобие акции на Curevac чрез своя биотехнологичен холдинг Dievini Hopp за допълнителни 100 млн. евро по емисионната цена.

Досегашният мажоритарен собственик и основен инвеститор в Curevac би държал след това между 49,1 и 49,7 процента от компанията след IPO-то, в зависимост от това дали банките използват опцията за преразпределяне или не.

Делът на държавната Kreditanstalt für Wiederaufbau, която наскоро инвестира 300 милиона евро в Curevac чрез частно пласиране, се очаква да падне до между 16,7 и 16,9 процента. Британската Glaxo-Smithkline, която придоби акции в Curevac във връзка с алианс за изследователска дейност, все още ще държи около 8,5 процента според проспекта.

Както GSK, така и KfW могат да реализират солидни печалби в случай на успешно листване и цена от 15 долара за акция. Залогът на KfW ще струва около 380 милиона евро при цена от 15 долара на акция, което съответства на увеличение на стойността с около 26 процента от входната цена.

Спрямо преките си конкуренти Biontech и Moderna, които също като Curevac работят над ваксини срещу Covid на базата на mRNA, базираната в Тюбинген компания все още ще има сравнително умерена оценка. В момента Biontech има пазарна капитализация от 17,5 милиарда долара, а Moderna - около 28 милиарда долара.

Двете компании обаче имат и по-широка програма за развитие, отколкото Curevac, и имат известна преднина в развитието на ваксините. Защото и двете компании вече са започнали големи проучвания във фаза 3 със своите кандидат-ваксини срещу Covid-19, докато Curevac не обещава това до четвъртото тримесечие на 2020 г.

Базираната в Тюбинген компания, която е основана през 2000 г., има богат опит и в областта на на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система, и основно работи със същия бизнес модел като двамата си конкуренти. Стратегията има за цел да използва мРНК като платформа за голям брой лекарства и ваксини и по този начин да пусне на пазара нов клас активни фармацевтични съставки.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Wall Street започва сесията на зелено, но се отправя към месечен спад*