IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Възстановява ли се наистина икономиката на САЩ?

Въпреки че не повиши лихвените проценти през септември, Фед заяви, че икономиката се възстановява, но не това сочат данните

13:38 | 05.10.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Джанет Йелън, гуверньорът на Федералния резерв на САЩ (Фед), все още съществува възможност за повишаване на лихвените проценти през 2015 г. Макар да се предполагаше, че увеличаването им може да се случи още през септември, то беше отложено заради разпродаването на световните пазари през август, волатилността в Китай, слабите резултати от пазара на труда в САЩ и редица други фактори, коментира VisualCapitalist.

Въпреки че Фед продължава да забавя тази идея, той все още твърди, че САЩ е по средата на продължаващото възстановяване. Има само един проблем: положението става по-лошо за милиони от най-бедните американци в сравнение със ситуацията от преди кризата.

Вярно е, че най-богатите 10% от американците най-накрая отчитат повишаване на доходите на домакинствата си над нивата от 2007 г. Вярно е още, че медианните приходи са се „възстановили“ от най-лошите си нива сред катастрофата през 2008 г. Медианно те са били с 8,1% по-зле през 2011 г. в сравнение с 2008 г., а сега са с 6,5% по-зле, сочат последните данни за 2014 г., публикувани от Бюрото за преброяване на населението на САЩ през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Няма логика лихварите да искат количествени облегчения. Лихвите са на рекордно ниски нива и лихварите са пропищяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Много странно твърдение!И кой ти каза, че някой иска да излезем от кризата?Те искат кризата, тя е насъщния хляб на лихварите!Няма непредизвикана криза!Както няма и непредизвикана инфлация!Това са инструменти за регулиране на населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Че то капитализъм отдавна няма!Има империализъм и то лихварски!Ако ти се спори по въпроса, първо си отговори на въпроса, къде е капиталът!В чий ръце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Много е просто. Централната банка по принцип трудно може да слезе с лихвения процент под нулата. Освен това, централната банка контролира само спот лихвения процент. Когато слезе до нулата, единственото което остава е да дръпне надолу дългосрочните лихвени проценти и това става с покупка на 10-годишни облигации. Централната банка купува само от търговските банки и им "плаща" като им увеличава резервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Много се лъжеш ако си мислиш, че ще доживееш края на капитализма и замяната му от еко-социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Възстановява се на на 70год. младеж велия йюх се възстановява .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Нищо ново под слънцето и нещата се знаят отдавна и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Всяка следваща криза на капитализма става по-страшна тоест ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне глоб.затопляне и петролн.катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Например в Китай местната ЦБ е много по-агресивна от ФЕД, но парите ги харчат за инфраструктура предимно и както и за регионално развитие. Така общия стандарт на живот на китайците се подобрява драстично особено в последните 15 години. Докато ЕЦБ купува изключително скъпи немски или френски книжа и Германия и Франция като вземат парите ги харчат за да борят бедността с повече помощи и социални програми, за интеграция на сирийските бежанци и безсмислени войни срещу ИД. Последните НЕ СА ИНВЕСТИЦИЯ и могат да донесат почти никаква възвръщаемост, а само инфлация и още повече бедност отколкото преди QE.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... като ти зачетох поста, след въпроса ти защо се правят отчаяни опити,тръгнах да ти задам контравъпроса "Ати какво предлагаш да правят? Могат ли изобщо да направят нещо друго?", но дочетох до края и видях, че вече си ми отговорил!Мда, нищо друго не могат да направят... Поне до войната... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Не е вярно, че QE не работи във всички случаи. Положителен ефект реално не усещаме защото тези пари се ползват за рефинансиране на стари дългове и финасиране на държавната машина чрез покупка на ДЦК както и за спасяване на реално фалирали бизнеси като GM в САЩ и Peugeot в Европа, както и за спасяването на гръцките, ирландските и италианските и даже някой британски банки като опашкаря Lloyds. Освен това с парите получени от ЦБ държавите не инвестират в подобряване на своята инфраструктура, образование или конкурентноспособност, а ги харчат за безумни социални програми, интеграция на бежанците и помощ за бедните деца в Африка. Печатането на пари и харченето им за финансиране на социализъм може да доведе само 1 нещо и Жан Виденов може да ви обясни какво е то по-добре от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още