IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Halliburton преговаря за придобиването на Baker Hughes

Евентуалната сделка ще бъде една от най-мащабните в енергийния сектор за последните години

13:19 | 14.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Halliburton преговаря за придобиването на Baker Hughes

Американската компания за обслужване на петролни полета Halliburton е в процес на преговори за придобиването на конкурента ѝ Baker Hughes, предава New York Times.

Евентуалната сделка ще обедини две от най-големите компании в бранша и ще е една от най-мащабните в енергийната индустрия през последните години. Сливането би създало компания на стойност 67 млрд долара, даваща работа на поне 140 хил души. Също така то ще помогне на Halliburton и Baker Hughes да се конкурират с лидера в сектора Schlumberger.

Не е ясно каква цена ще предложи Halliburton, като Baker Hughes затвори сесията на борсата в сряда при пазарна стойност от 25 млрд долара. Цената на акциите на компанията скочиха с 20% по време на търговията в четвъртък, след като Wall Street Journal съобщи за преговорите. След края на сесията Baker Hughes публикува бюлетин, чрез който потвърди, че се намира в предварителни разговори с Halliburton относно възможна сделка.

И двете компании търпят загуби от поевтиняването на петрола през тази година, причинено отчасти от бум на енергийното производството в САЩ, което наводни пазара с нефт и природен газ.

Спадът е добре дошъл за американските потребители, които плащат по-ниски цени за бензин, но причини главоболия на енергийната индустрия. Инвеститорите се опасяват, че доставчиците на услуги като Baker Hughes и Halliburton може да се окажат принудени да понижат цените си, което ще намали рентабилността им. Акциите и на двете компании поевтиняват от лятото, когато цената на петрола беше в своя връх.

Според анализаторите в енергийния сектор обединената компания няма да има достатъчно влияние, за да може да повиши цените за сондиране, циментиране и разбиване, заради силната конкуренция по света, особено от разрастващите се компании за услуги в региони като Китай, Южна Корея и Индия.

„Няма да имат пазарната мощ да повишат цените, особено сега“, коментира президентът на Strategic Energy and Economic Research Майкъл Линч. Все пак той посочи, че купуването на Baker Hughes от Halliburton ще бъде наистина голяма сделка. „Това ще бъде нещо като 200-килограмовата горила да налапа 100-килограмовата“, каза Линч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още