Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Иванка Тръмп и Ники Хейли - потенциални кандидати за лидер на Световната банка

Нов президент на банката, избран от администрацията на Тръмп, може да се опита да промени начина на работа на институцията

Иванка Тръмп и Ники Хейли - потенциални кандидати за лидер на Световната банка

Снимка: Архив Ройтерс

Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават като евентуални приемници на Джим Йон Ким начело на Световната банка, съобщава AFP, като се позовава на публикация във "Financial Times. 

Освен дъщерята на Доналд Тръмп и бившият постоянен представител на САЩ в ООН се споменават и имената на Дейвид Малпас, високопоставен представител на американското министерство на финансите, и на Майк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие. Споменават се обаче хора от други краища на света, допълва британското финансово издание. Сред тях са нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка срещу Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка, пише БТА. 

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, обяви в понеделник, че подава оставка. Той ще започне работа в инвестиционния фонд Global Infrastructure Partners, специализиран във финансирането на инфраструктурни проекти.

Обикновено американец бива избиран да ръководи Световната банка, а начело на Международния валутен фонд  (МВФ) застава обикновено европеец. Но това е неписано правило и много страни оспорват това разделяне във властта, отбелязва AFP.

Още по темата

През 2017 г. Иванка Тръмп имаше пряка роля в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в развиващите се страни. Инициативата беше наречена "Финансова инициатива за жените предприемачи".

Кандидатите за лидерския пост на Световната банка трябва да внесат кандидатурите си в периода 7 февруари - 14 март. Изборът на новия ръководител ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. Оставката на Джим Йон Ким влиза в сила на 1 февруари.

Напускането му не само беше изненадващо, но и породи въпроси за лидерството и бъдещата роля на институцията като централен елемент в оглавявания от САЩ икономически ред, отбелязва Financial Times. 

Нов президент на банката, избран от администрацията на Доналд Тръмп, обаче може да се опита да промени начина на работа на институцията. Тръмп е открито скептичен към международните институции. Президент на Световната банка, избран от неговата администрация, може в частност да се опита да ограничи финансирането на проекти за борба с климатичните промени, както и на всякакви усилия, възприемани като подкрепа за изграждането на китайска инфраструктура посредством инициативата "Един пояс, един път".

Вестникът припомня, че Джим Йон Ким оставя тежко наследство на приемника си. Когато встъпи в длъжност, той се опита да насърчи по-голямото споделяне на информация от страна на банката и да я реорганизира, но това не се хареса. Служителите ѝ открито започнаха да критикуват Джим Йон Ким. Асоциацията им дори се противопостави на кампанията по преизбирането му през 2016 г.

Но въпреки че си създаде врагове в пределите на банката, Джим Йон Ким постигна някои важни победи навън. Той осигури запълването на фондовете за инвестиции в най-бедните страни в развитие. Той осигури и увеличение с 13 милиарда долара на капитала на Световната банка, издействано след трудни преговори с администрацията на Тръмп, включващи намаляване на заплатите на персонала. За добрия изход от преговорите попомогна и доброто дипломатическо решение на Джим Йон Ким да подкрепи фонда за насърчаване на жените в предприемачеството, за който се бореше Иванка Тръмп.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
10
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Най-добре е да оставят нашата Кристалина начело........
2
 
12
 
3
0pk
преди 2 месеца
Все отбрани убавици, браво :]
6
 
15
 
2
majnata до: ABBA
преди 2 месеца
Световната банка е същия ташакк като ООН и Юнеско ... паразитни организацийки , които никой не бръсне за пет пари .
4
 
20
 
1
преди 2 месеца
Иииидеални са, особено Ники Хейли има талант да съсите всичко, какво ти тука някаква си банка, било то Световна !

Още от САЩ
Щатските пазари изпратиха смесени сигнали след решението на Фед