Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Изпълнителният директор на Wells Fargo подаде оставка

През последните осем години Тимъти Слоун е получил 150 млн. долара от Wells Fargo под формата на заплатa, акции и бонуси

Изпълнителният директор на Wells Fargo подаде оставка

Тимъти Слоун. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американския кредитор Wells Fargo Тимъти Слоун подаде оставка в четвъртък като част от плана на една от най-големите банки в САЩ да се възстанови от серията скандали, в които беше замесена, съобщава The New York Times. 

Още по темата

Слоун пое ръководния пост през 2016 г., а общият му трудов стаж в банката възлиза на 31 години.

Неговото назначаване бе свързано с идеята за „прочистване“ на компанията, след като предшественикът му беше принуден да се оттегли.

През 2016 г. Wells Fargo призна, че е открила 3,5 млн. фалшиви клиентски сметки, за което беше наказана от Федералния резерв на САЩ.

През 2017 г. банката се извини, че е таксувала 570 хил. клиенти за автомобилни застраховки, от които не са се нуждаели. Вътрешен преглед на кредитора установи, че около 20 хил. от тези клиенти не са могли да изплащат кредитите си за автомобили и те са им били отнети отчасти заради ненужните разходи за застраховка.

Същата година Wells Fargo разкри, че някои притежатели на ипотека са били неправомерно таксувани заради пропуснат срок за фиксиране на лихвите, въпреки че забавянията били по вина на банката.

Слоун се превърна в гръмоотвод за критиките, които бяха насочени срещу банката, включително и от представителите на Конгреса, които поискаха неговата оставка.

В своето изявление за оттеглянето на Слоун банката споделя, че за позицията ще разглежа кандидатурите на хора, които не са нейни служители – признание, което показва, че повишаването на служителите ѝ не е успяло да постигне необходимото.

Кредиторът съобщава, че постът на главния изпълнителен директор временно ще бъде даден на генералния съветник на банката Алън Паркър, докато се намери постоянен заместник.

След свидетелските показания на Слоун Службата за валутен контрол (Office of the Comptroller of the Currency) предприе необичайна стъпка, като разкритикува публично банката за това, че е принудила стотици хиляди свои клиенти да направят ненужна застраховка на своите автомобили.

Регулаторът заяви, че не е доволен от неспособността на банката да изпълнява ефективно програмата за корпоративен мениджмънт и управление на риска.

През изминалата седмица гуверньорът на Фед Джером Пауъл сподели, че Wells Fargo “има още много работа за вършене“, за да подобри своя вътрешен контрол.

Бордът на директорите на банката се надява да успее да намери постоянен заместник на Слоун в рамките на следващите три месеца, въпреки че този процес може да отнеме и повече време.

През последните осем години Слоун е получил 150 млн. долара от Wells Fargo под формата на заплата, акции и бонуси, показват изчисления на Equilar. Той ще получи и стандартен пакет за оттегляне на стойност 24 млн. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп подписа четири указа в помощ на американската икономика