IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство и Home Depot помрачиха настроението на Wall Street

Основните индекси се движиха между ръстовете и пониженията през по-голяма част от сесията

23:41 | 26.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на червена територия, след като инвеститорите трябваше да преглътнат по-слабите от очакваното данни на печалбата на Home Depot, смесени икономически данни и изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 0,13% до ниво от 26 057,98 пункта на фона на по-слабото представяне на Caterpillar и Home Depot.

По-широкият измерител S&P 500 от своя страна отслабва с 0,08% до 2793,90 пункта, след като ръстовете в технологичния сектор не можаха да компенсират загубите в индустриалния.  

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite също отбеляза по-слаб спад с 0,07% до 7549,30 пункта.

Основните индекси се движиха между ръстовете и пониженията през по-голяма част от сесията.

Home Depot отчете печалба за четвъртото тримесечие от 2,09 долара за акция при очаквани 2,16 долара. Компанията също така публикува и по-слаби от очакваното прогнози за 2019 г. Това доведе до поевтиняване на акциите й с над 0,9%.

Резултатите на компанията бяха последвани и от по-лоши от очакваното данни за започналото строителство на жилища в САЩ. От тях става ясно, че новозапочнатите жилища са намалели с 11,2% до сезонно изгладен годишен темп от 1,078 млн. единици през декември, което е най-ниското ниво от септември 2016 г.

Акциите на Caterpillar поевтиняха с близо 2,4%, след като UBS понижи рейтинга на индустриалния гигант.  Банката също така понижи и 12-месечната целева цена на книжата до 125 долара за акция от 154 долара с довода, че се наблюдава забавяне на търсенето в международното строителство.

Данните за силното потребителско доверие помогнаха за лекото възстановяване на пазара. От изследователската група The Conference Board посочиха, че техният индекс за потребителско доверие е нараснал до 131,4 пункта през февруари – повече от очакванията за 124 пункта. За сравнение през януари измерителят достигна 121,7 пункта.

Пазарът също така реагира и на изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който представи шестмесечния си доклад за паричната политика пред Конгреса. По думите му икономиката на САЩ е в добро състояние, но Фед също така вижда някои „противоположни и противоречиви сигнали“. Миналият месец централната банка възприе по-предпазлива политика по отношение на бъдещите увеличения на лихвените проценти.

Като цяло американските пазари са във възход през последните седмици. Dow и Nasdaq отбелязаха деветседмична печеливша серия. S&P 500 от своя страна бе на зелена територия през осем от деветте последни седмици. За доброто настроение ключова роля има разведряването между САЩ и Китай на търговския фронт, както и по-строгата парична политика.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,639% и 3,008%.

Доларовият индекс на свой ред отслабва с 0,36% до 96,37 пункта.

Петролът обаче продължава да поскъпва. Американският сорт WTI прибавя 0,29% до цена от 55,64 долара за барел. Фючърсите върху международният бенчмарк Брент увеличават стойността си с 0,91% до 65,35 долара за барел.

Златото поскъпва по-умерено с 0,11% до 1330,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още