IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозапочнатите жилища в САЩ през декември са на най-ниското си ниво от 2 години

Това е още една индикация за забавяне на икономиката на страната през четвъртото тримесечие

20:46 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищното строителство в САЩ достигна най-ниското ни ниво от над две години през декември, тъй като строителството както на еднофамилни, така и на многофамилни жилища е намаляло. Това е поредната индикация, че икономиката на страната е загубила инерция през четвъртото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Други данни от доклада на министерството на търговията сочат, че жилищният пазар може да остане слаб за известно време въпреки понижаването на лихвите по ипотечните кредити. Завършените жилища са намалели до повече от едногодишно дъно през декември и въпреки че строителните разрешителни са се увеличили, те са били стимулирани от волатилния сегмент на многофамилните жилища.

Новозапочнатите жилища са намалели с 11,2% до сезонно изгладен годишен темп от 1,078 млн. единици през декември, което е най-ниското ниво от септември 2016 г. Данните за ноември бяха ревизирани към понижение до годишен темп от 1,214 млн. единици спрямо обявените преди това 1,256 млн. единици.

Издадените строителни разрешителни са записали минимален ръст от 0,3% до 1,326 млн. единици през декември.
Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха новозапочнатите жилища да са намалели до годишен темп от 1,250 млн. единици миналия месец.

Обявяването на данните за новозапочнатите жилища през декември и издадените разрешителни за строеж беше отложено заради 35-дневната частична парализа на федералното правителство, която приключи на 25 януари. Не е определена дата за публикуването на доклада от януари.

Инвестициите в жилища вероятно са се свили през четвъртото тримесечие, което ще се прибави към започналия спад в началото на 2018 г.

Жилищният пазар в САЩ започна да се забавя миналата година заради по-високите лихви по ипотечните кредити и недостига на парцели и на работна ръка. Това доведе до намаляване на наличностите и оскъпи жилищата.

Икономисти очакват слабостта на жилищния пазар да се запази поне до първото полугодие на 2019 г.

Допитване от миналата седмица показа, че доверието на строителите на жилища се е повишило през февруари, но те продължават да твърдят, че недостигът на терени и на работна ръка и митата върху дървесината и други ключови материали в строителството продължават да тласкат разходите нагоре.

Строителството на еднофамилни жилища, които са най-големият дял от жилищния пазар, е намаляло с 6,7% до годишен темп от 758 хил. единици през декември, най-ниското ниво от август 2016 г.

Това е четвърти пореден месечен спад на строителството на еднофамилни жилища. В същото време новозапочнатите еднофамилни жилища на юг, които съставляват по-голямата част от жилищното строителство в страната, са се увеличили с 2,2% през декември.

Строителството на еднофамилни жилища е намаляло с 20,3% в североизточните щати, с 18,5% в западните и с 14,2% в Средния запад.

Разрешителните за строеж на еднофамилни жилища са намалели с 2,2% през декември до годишен темп от 829 хил. единици. В същото време навозапочнатите многофамилни жилища са се свили с 20,4% до годишен темп от 320 хил. единици през декември. Разрешителните за строителство на многофамилни жилища са са увеличили с 4,9% до годишен темп от 497 хил. единици.

Завършените жилища са се свили с 2,7% до 1,097 млн. единици, което е най-ниското равнище от септември 2017 г. През 2018 г. завършените жилища са нараснали с 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още