Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

JP Morgan очаква силен икономически бум, който може да продължи до 2023 г.

Ръководителят на най-голямата американска банка планира поглъщания на финтех компании и очаква силни години за американската икономика

JP Morgan очаква силен икономически бум, който може да продължи до 2023 г.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., по време на годишната среща на Института за международни финанси (IIF) във Вашингтон през октомври 2019 г. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Джейми Даймън всъщност гледа с оптимизъм към бъдещето. Ръководителят на най-голямата американска банка JP Morgan Chase очаква икономически бум след пандемията, „който може лесно да продължи до 2023 г.", пише той в широко следеното от пазарните участници писмо до акционерите, публикувано в сряда.

„Не се съмнявам, че със сложените настрана спестявания, новите стимули, огромния дефицит, повече количествени облекчения, нова потенциална програма за инфраструктура, успешна ваксинационна кампания и еуфорията около края на пандемията, американската икономика вероятно ще процъфти“, заяви в сряда в годишното си писмо до акционерите главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase.

Безпрецедентните федерални спасителни програми притъпяват безработицата и предотвратяват по-нататъшно икономическо влошаване, пояснява мениджърът, добавяйки, че банките са навлезли в кризата силни и са в състояние да помогнат на общностите да преодолеят бурята. Въпреки че заемодателите също се възползваха от стимулите в САЩ, те изградиха буфери срещу бъдещи загуби по кредитите и се представиха добре при стрес тестовете, пише още Даймън, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Мениджърът също така почертава в писмото си ролята на амеирканските потребители, които използваха чековете от стимулите, за да намалят дълговете си до най-ниското ниво от 40 години насам или ги задържат в спестявания, като по този начин - подобно на корпорациите – разполагат с „извънредно“ количество разходна мощ, след като блокиранията приключат. Последният кръг от мерки за количествено облекчаване ще създаде над 3 трилиона долара под формата на депозити в американски банки, част от които могат да бъдат отпуснати като кредити, каза той.

Мениджърът обаче вижда сериозни предизвикателства пред собствената си банка и финансовия сектор.

„Банките са застрашени от голяма конкуренция, на практика от всички страни", казва Даймън. Банките в сянка, сред които включва хедж фондове и фирми с частен капитал, са натрупали значителен пазарния дял през последните години, пояснява той.

"Fintech и Big Tech" също проникват все повече и повече в традиционния финансов свят, „при това в голям мащаб", казва Даймън, който е най-дългогодишният шеф на голяма банка на Wall Street.

Банката трябва да стане „по-бърза и по-креативна“, за да се конкурира с технологичните компании, които са по-малко регулирани и пускат на пазара продукти, които са модерни и лесни за използване.

На 65 години Даймън е най-известният изпълнителен директор в глобалното банкиране, а на него се гледа като на говорител на индустрията и същевременно титан както на Wall Street, така и на потребителското кредитиране. Той ръководи компанията от края на 2005 г. и е единственият главен изпълнителен директор, който все още е начело, след като ръководи голяма банка и през финансовата криза.

Писмото от 65 страници (плюс страница с бележки под линия) е най-дългото досега на Даймън - след съкратеното миналогодишно писмо, което бе публикувано по-малко от седмица, след като той се върна на работа след спешна сърдечна операция. Както винаги, това е широкообхватно писмо, засягащо редица теми - от финансовите регулации, през отношенията с Китай до неравенството и институционалния расизъм.

JP Morgan премина през кризата с рекордна печалба благодарение на силните капиталови пазари. За да затвърди собствената си позиция, Даймън планира концернът му скоро да придобива нови компании, особено в сектора на финтех.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 седмица
"бум" ще има но от другата страна на артика ... :))) ... твоите прогнози за "бум" никога не се случват ...
4
 
3
 
1
преди 1 седмица
JP Morgan очаква силен икономически бум, който може да продължи до 2023 г.

Аз имам много по-адекватно очакване за БУМ:
https://usdebtclock.org/

Още от САЩ
Dow напредна с над 160 пункта до ново рекордно ниво