IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как туитовете на Тръмп изнервят пазарите?

Нов индекс с името Volfefe ще измерва влиянието на туитовете на пазарите на акции и облигации

10:33 | 10.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Това е една от най-големите тайни на понякога мистериозната политика на американския президент Доналд Тръмп: Covfefe. По-дълбокото значение на тази дума, ако въобще има такава, все още не е известно. На 31 май 2017 г. Тръмп я подари на света чрез туит. С груб превод Тръмп написа: „Въпреки последователно негативните медийни публикации covfefe“. Постоянните молби, дори от журналисти, за разяснение, досега не бяха уважени. Тръмп мълча онлайн около шест часа. После добави: „Кой ще разбере истинското значение на  „covfefe“??? Забавлявайте се!"

Е, очевидно сега голямата американска банка JP Morgan реши да се забавлява - с нов индекс, наречен "Volfefe". "Vol" означава "нестабилност", т.е. колебания, останалото е игра на думи от известния туит на Тръмп, вероятно предизвикан от печатна грешка. Индексът има за цел да „оцени количествено влиянието на туитовете на президента върху колебанията при лихвите", се казва в изявление на американската банка. След като встъпи в длъжност през 2017 г., президентът е пуснал около 10 000 туитове, с все по-голяма честота. Думи като "Китай", "милиард", "продукти", "демократи" и "страхотни" имат най-голямо влияние върху пазарите, констатират анализаторите.

Банката се опитва да открие кои туитове раздвижват пазара с помощта на самообучаващ се софтуер. При това тя се възползва от факта, че раздвижващите пазарите туитове имат определени статистически характеристики: те се отнасят главно до търговията и паричната политика, а през последните месеци са сравнително малко харесвани и препубликувани в Twitter. На тази основа се създава новият индекс, който има за цел да отразява влиянието на туитовете на Тръмп върху колебанията в лихвените проценти и по този начин - върху облигационния пазар като цяло. Като следваща стъпка анализаторите са доказали, че с публикациите си Тръмп увеличава чисто статистически значително тези колебания. Резултатът не изненадва дори непрофесионалистите на пазарите: президентът опъва нервите на пазарите с туитовете си.

Междувременно дейността на друга американска инвестиционна банка – Citi, показва, че туитовете на президента обикновено са последвани от по-голяма колебливост на глобалните валутни пазари. И има малко признаци, че трейдърите не се впечатляват от тези съобщения.

„Ние намираме малко доказателства, че пазарът е „уморен“от туитовете на Тръмп“, пише анализаторът на банката Сукрита Чатерджи, цитиран от Bloomberg. „Ако не друго, обратното се доказва особено в последно време. Много пазарни обрати се случиха след  туитите на Тръмп“.

Вълненията на пазара, предизвикани от @realDonaldTrump, не са толкова окончателни, за да бъдат полезни при разработването на системни стратегии за търговия на борсата, предупреждава Citi. Доколкото има сигнали, те са свързани със слабостта на щатския долар спрямо японската йена и еврото, поясняват от банката.

„С по-честата публикация за щатските долари и за Фед, на които вероятно ще сме свидетели занапред, не би било изненадващо за нас, ако пазарът показа повече, а не по-малка чувствителност към туитовете с течение на времето“, заключава стратегът.

JPMorgan и Citigroup не са сами в опитите си да изчислят въздействието на дейността на президента в Twitter върху пазарите. Според Bank of America дните с над 35 туитове на президента са лоши за фондовия пазар, в дни с малко туитове чисто статистически фондовата борса се представя особено добре.

Като цяло от избирането на Доналд Тръмп за президент Wall Street се представи много добре – ръстът е с над 40 процента. През последните месеци обаче се увеличават притесненията, че неговата агресивна търговска политика може да предизвика рецесия. Подобна рецесия винаги води до сривове на цените на фондовата борса и до бягство към облигациите, което подтиска възвръщаемостта им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още