IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клинтън зае по-твърда позиция по търговията в икономическата си програма

Кандидатът за президент на демократите обвини Тръмп, че предлага данъчни облекчения на съюзниците си милионери и милиардери

10:57 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хилари Клинтън реши да се възползва от предимството си пред провалящата се кампания на Доналд Тръмп в четвъртък, обещавайки да заеме по-твърда линия в търговските спорове със страни като Китай. Кандидатът за президент на демократите обвини освен това опонента си, че предлага данъчни облекчения на съюзниците си милионери и милиардери, съобщава Financial Times.

Бившият държавен секретар представи икономическата си програма в Уорън, Мичиган, три дни, след като Тръмп разкри програмата си от реформи в Детройт, които включват сериозни намаления на корпоративния данък и данъка върху доходите, разхлабване на регулациите и по-твърда позиция по отношение на търговските сделки.

В речта си Клинтън обеща да създаде нова позиция на прокурор по търговията и да утрои броя на правоприлагащите лица в отговор на хардлайн програмата на Тръмп и обвиненията му, че страни като Китай и Мексико са спечелили несправедливо предимство за сметка на САЩ.

Тя се опита да представи и по-оптимистична картина на Мичиган и САЩ като цяло, нападайки песимистичната оценка на Тръмп от понеделник за съдбата на Детройт и за оприличаването на САЩ със страна от третия свят.

В понеделник Тръмп се опита да рестартира кампанията си, разкривайки по-подробна икономическа програма, която според обещанията му ще даде летящ старт на американската икономика. След това обаче милиардерът сам нанесе удари върху икономическата презентация с коментари, които някои наблюдатели определят като призоваващи към насилие срещу Клинтън. Кампанията на Тръмп отхвърли да е имал подобно намерение.

Социологическите проучвания от тази седмица сочат, че Клинтън увеличава преднината си пред Тръмп, като според средната оценка на RealClearPolitics разликата между двамата е малко под осем пункта. Тръмп водеше в състезанието до края на юли.

Клинтън коментира в речта си, че плановете ѝ ще помогнат повече на обикновените избиратели, включително чрез повишаване на публичните инвестиции в инфраструктурата и отменяйки таксите за колеж за средната класа. Тя заяви желанието си за компромис, за да спечели одобрението на Конгреса, включително по начините за финансиране на инфраструктурната ѝ програма за 275 млрд. долара.

Клинтън се опита да намали и преимуществото на Тръмп по търговската политика в промишлени райони като Уорън, заздравявайки позицията си по международните спорове. Тя води трудна битка с работническата класа в много части от Средния Запад предвид факта, че съпругът ѝ Бил Клинтън бе този, който подписа Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Клинтън заяви, че предишните търговски сделки са били продадени с твърде розови сценарии, сега „оказващи се празни“, на работниците, чиито заводи след това са били затворени. В същото време тя потвърди обещанието си да се противопостави на Транстихоокеанското споразумение.

Изпълнението на търговските задължения е било твърде небрежно, заяви тя, обвинявайки предишната републиканска администрация по времето на Джордж Буш. Клинтън каза, че ще спре всяка търговска сделка, която би убила работни места или понижила заплатите и че няма да се поколебае да наложи мита върху страните, които не спазват правилата.

Тръмп защитава политики, които биха вкарали икономиката в рецесия, заяви Клинтън, твърдейки, че „той не предлага никакви надеждни решения за изключително реалните икономически предизвикателства пред нас“.

Вместо това тя заяви, че неговите понижения на данъците ще бъдат от полза на най-богатите американци, тъй като това ще даде на компаниите им данъчна задна вратичка. Клинтън нападна и предложението му да премахне данъците върху големите наследства.

Тя описа Тръмп като бизнесмен, който е мамил клиентите си и който е продавал продукти, правени в чужбина, въпреки призивите му към компаниите да реализират производството си в САЩ.

Подходът на Тръмп към търговията се базира на „страх, а не на сила“, каза Клинтън, представяйки по-оптимистична визия за икономическата ситуация на САЩ. „Най-добрите дни на Америка са пред нас“, каза Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още