IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фантазьорът Тръмп

Икономическата му програма е тюрлюгювеч от добре известни консервативни идеи и нови лозунги от кампанията

14:37 | 09.08.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той привлича хаоса. Доналд Тръмп искаше да представи в понеделник в обширна реч своята икономическа политика, за да смени най-накрая темата след катастрофалната седмица, по време на която той пропадна в класацията за одобрение заради своите свободни тиради. Но тази стратегия всъщност не сработи.

Точно 14 пъти протестиращи прекъсваха доклада на Тръмп пред Детройтския икономически форум в претъпканата зала. Акцията им бе добре координирана. Повечето са жени, като на всеки няколко минути скачаше по една, извикваше на висок тон нещо и бе отвеждана от охраната навън. И всичко това допълнително измъчи заекващия Тръмп, който четеше прожектирана на аутокю реч. 

Но това не бе мъчение само за него. Въпреки че републиканският кандидат се отказа от обичайните си фрази, той все едно влезе в ролята на бизнес лидер, на успешен бизнесмен в шоуто "Стажантът", пише в свой коментар за германското списание Der Spiegel Марк Питцке.

Личеше си, че той представя чужди мисли, а не своите. Неговият план „America-first“ (свобода на действие за САЩ по целия свят, за да могат да защитават собствените си интереси – бел. ред.), е тюрлюгювеч от добре известни консервативни идеи и нови лозунги от кампанията. Някои предложения ще са от полза за най-богатия 1% от американците, а другите може да привлекат средната класа, но са или замазване на очите, или просто политически приумици.

„Ние предлагаме едно ново бъдеще", каза той. „Американизъм, не глобализъм е нашият нов девиз“. Но как ще се постигне това, Тръмп не пояснява в детайли, с изключение на няколко реда. Вместо това той обеща през следващите дни да представи новите си планове в конкретика - въпреки че точно това трябваше да е целта на тази празнична реч.

„Новото бъдеще" на Тръмп се основава на три стълба: данъци (понякога увеличения, понякога понижения), регламенти (премахването им), търговия (далеч от останалата част на света).

Данъци

Тук е съществената новина – Тръмп предлага водещата ставка по данъка общ доход да падне от 39,9 на сто до 33%, вместо както бе предложил по-рано – до 25%. Същевременно той възнамерява да намали корпоративния данък („за всички – от самостоятелно заетите до концерните във  Fortune-500“) до 15% - радикално понижение спрямо сегашната най-висока става от 35%. А данъкът за наследството трябва да отпадне напълно.

Най-облагодетелствани от тази план биха били „богаташите сред богатите“. Според редица независими експертни организации най-много ще спечели „горният 1%“. Нищо чудно – екипът икономически съветници, който Тръмп представи в петък, се състои от милионери, милиардери и акули на Wall Street.

"Най-голямата данъчна революция от времето на Рейгън“, нарече предложенията си Тръмп, но на фона на факта, че предполагаемият успех на прокламираната от републиканците „Рейгъномика" отдавна е опроверган.

Регулации

Това е едно вековно хоби за американските консерватори - държавата е наложила на бизнеса твърде много правила и така докарва особено малките предприятия до фалит. Тръмп пое тази реторика като значителен жест към скептичните републиканци в Конгреса, но без да навлиза в детайли.

Като президент той веднага ще наложи „мораториум върху новите правила на органите". Съществуващите регулации ще бъдат анулирани в зависимост от „значението им за здравето и безопасността". Това е също една атака по заобиколен начин над мразената от десните американска агенция за околната среда.

„Ще заменя бюрократите от експерти“ (каквато и да е разликата), провикна се шумно Тръмп, а здравната реформа на Обама, разбира се, ще бъде анулирана. Нищо от това обаче не може да стане без съдействието на Конгреса и без наличието на алтернативи. Но Тръмп умело премълча това.

Търговия

Любимата тема на Тръмп. За него Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "предателство" за американската промишленост и ще бъде "още по-голямо бедствие" за автомобилната индустрия, отколкото Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), влязло в сила при президентството на Бил Клинтън през 1994 г.

Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от ТТП и ще предоговори НАФТА. Освен това САЩ ще наложат наказателни мита за страни, които мамят. Нищо ново тук – но потенциално фатални идеи, които биха могли да доведат до нова рецесия дори според политически консервативната Търговска камара.

Но Америка на Тръмп не се нуждае от останалата част на света. „Американски коли ще се движат по улиците, американски самолети ще свързват градовете, американски кораби ще патрулират в морето, американска стомана ще обвива навсякъде в страната нашите небостъргачи“, извика той в края на речта си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Ще заменя бюрократите от експерти (каквато и да е разликата)"Е, ако не можете да разберете каква е разликата, толкова по-лошо за вас. Доналдът щял да привлече милионерини и милиардери за икономически съветници... а какви да привлече - някакви клошари, дето спят по пейките ли? Или чиновници, дремещи някъде в държавните структури на заплатка? - Естествено ще привлече УСПЕЛИ хора !!!И Доналдът не е фантазьор, а мечтател, свикнал да осъществява мечтите си и да ги строи от бетон, стъкло и стомана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Много се притеснявате американците да не го изберат? Какво ще се промени за нас от това ...?! Ами само Тръмп такъв, Тръмп онакъв.Лош, фашист, путинист и незнам що? Спрете малко Америка е била и преди ще я има е след него. До втората световна война да не би да е разчитала на износ в Европа и Япония?! Те са половината пазар на света. Така, че ако решат да се затварят и да си карат колите ревете за Джапанките и Европейските коли щото ще стане страшно като няма да има кой да ги купува. Американските коли се изнасят в пъти под вноса на коли в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
BattleRoyal
преди 7 години
Разбрахме че Тръмп е лошия и за кого е "лош" - само не разбрахме Хилари по-добра ли е? Някакви конкретни нейни идеи, предложения, предишни нейни успехи и достижения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
След туй какво ше печатат , Блумбърга ше обърне партийната линия веднага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Баба Хилари каква манджа предлага не става ясно? Само с тоз "фантазьор" ни занимават вече, все едно другия кандидат е загубил предварително. Може би имат усет в Инвестора!! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Айде бе Бойчо , почнахте да притоплята старите манджи...Блумбърговият рецептурник свърши ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още