IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът не попречи на силното начало на борсовата сесия в Ню Йорк*

Инвестоторите все пак още изразяват опасения относно влиянието на заразата върху глобалната икономика

17:50 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват новата седмица на зелена територия, въпреки че притесненията на инвеститорите относно икономическото въздействие на епидемията от коронавирус бяха отново възобновени, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 96 пункта, или 0,33%, до ниво от 29196,46 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчита повишение от 12 пункта, или 0,37%, до ниво от 3339,84 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,58%, или 55 пункта, до 9576,48 пункта.

Към неделя вечерта в Китай бяха потвърдени общо 40 171 случая на заразени с коронавирус, а броят на починалите от болестта достигна 908 души. Общия брой  на загиналите от коронавируса вече надвиши жертвите на епидемията от ТОРС през 2003 г.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай ще ускори разработването на лекарства, насочени към лечение на вируса. Си изрази увереността си, че страната му ще спечели борбата срещу коронавируса. Той отбеляза обаче, че ситуацията остава тежка.

"Продължителността на този вирус ще определи колко дълго ще бъде изваден от играта бизнесът и какъв ще бъде ефектът му върху Китай и глобалната икономика", казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird.

Акциите на Apple поевтиняха с над 1% на фона на опасенията, че болестта ще навреди на производството на най-продавания продукт на технологичния гигант - iPhone. Foxconn, един от най-големите доставчици на Apple, получи одобрение за възобновяване на производството си в ключов завод, но само 10% от работната си сила се е завърнала, предаде Ройтерс.

„Инвеститорите на фондовите пазари се опасяват, че коронавирусът може да продължи да се разпространява, оказвайки негативно влияние върху глобалния икономически растеж.  От друга страна се явява оптимизма от последната партида от глобални икономически показатели,  показващи възстановяване на глобалната икономика“, каза Ед Ярдени, председател и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research.

Месечните данни за заетостта в САЩ, публикувани в петък, показаха, че през януари в американската икономика са били създадени над 200 000 работни места. От  Института за управление на доставките заявиха, че производствената активност в САЩ се е възстановила през миналия месец, а растежът в сектора на услугите се е ускорил.

Не липсват и корпоративни новини. От Xerox повишиха предложението си за закупуване на HP Inc до 24 долара за акция, или около 34 милиарда долара. В сравнение с това предложението направеното Xerox през ноември възлизаше на 22 долара на акция. Книжата на Xerox се търгуват с 0,8% по-ниско, докато акциите на  HP Inc поскъпнаха с повече от 4%.

Междувременно акциите на L Brands поскъпнаха с повече от 3%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,568% и 2,028%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,71 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,08% на ниво от 1,0934 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава със 72 цента до 53,75 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение от 44 цента до 49,88 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,21% до 1576,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:41 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още