IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ларс Петер Хансен: Несигурната регулаторна среда допринася за бавния ръст в САЩ

Прозрачността на политиката е ключов фактор за насърчаване на инвестициите, посочва Нобеловият лауреат

15:06 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ларс Петер Хансен: Несигурната регулаторна среда допринася за бавния ръст в САЩ

Несигурността около регулациите затруднява и без това изключително бавния икономически растеж в САЩ, смята Нобеловият лауреат по икономика Ларс Петер Хансен. 

Коментарът на Хансен се присъединява към позицията на друг носител на Нобелова награда за икономика – Робърт Шилер, който предупреди за цените на активите на финансовите пазари по-рано през седмицата, припомня CNBC.

Според Хансен се обръща прекалено голямо внимание на паричната политика, а несигурността около регулациите се пренася и върху институциите, което води до повишаване на предпазливостта на инвеститорите.

Последните трябва да се „разтърсят“ от тази несигурност и да започнат нови проекти, призовава икономистът от Чикагския университет.

„Възстановяването от тази рецесия е изумително бавно. Мисля, че се обръща прекалено много внимание на паричната политика като решение на проблемите, докато според мен предизвикателствата, които идват от несигурността около контрола на финансовите пазари, са много по-важни“, посочва той.

Хансен, както и Шилер, получават наградата на Кралската шведска академия на науките по икономика през 2013 г. за техните емпирични анализи на цените на активите. Двамата си поделят наградата и с колегата на Хансен Юджийн Фама.

По-рано през седмицата Шилер каза, че акциите, облигациите и жилищата може би са прекалено скъпи, предупреждавайки от „нестабилност в световната икономика“.

„Смятам, че несигурността на институциите относно това какви ще са регулаторните условия през следващите няколко години допринася по един контрапродуктивен начин за нарастването на предпазливостта. Прозрачността на политиката е ключов фактор за повишаване на инвестициите“, отбелязва Хансен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още