IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат: Фед да прилага реални бъдещи насоки относно политиката си

Според Ларс Петер Хансен този монетарен инструмент е добър на теория, но на практика ангажиментите стават все по-неясни

15:18 | 25.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Проф. Ларс Петер Хансен.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Проф. Ларс Петер Хансен. Снимка: Ройтерс

Бъдещите насоки на Федералния резерв на САЩ (Фед) са неясни и затова централната банка трябва да гарантира, че насоките й за курса на паричната политика ще бъдат реални. На това мнение е носителят на Нобелова награда за икономика за 2013 г. Ларс Петер Хансен, цитиран от CNBC.

Фед, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ), започнаха да използват т.нар. инструмент „бъдещи насоки“ по време на заседанията относно курса на паричната политика, за да предоставят на финансовите пазари повече яснота за перспективите пред водената монетарна политика.

Въпреки че е добра идея на теория, реалността е показала друго, твърди Хансен, който е и професор в Чикагския университет.

„Бъдещите насоки трябваше да бъдат ясното становище на Фед за това кога ще измени лихвените проценти. Това беше първоначалният замисъл“, коментира носителят на престижната награда.

„Изглежда, че ангажиментите стават все по-неясни и са насочени към все повече непредвидени обстоятелства, като са отворили вратата за все по-голяма свобода на действие", добавя той.

Пазарната чувствителност към бъдещите насоки пролича по-рано през годината, когато председателят на Фед Джанет Йелън каза, че повишаването на лихвените проценти може да се случи шест месеца след края на програмата за изкупуване на активи.

Пазарите реагираха, като последваха разпродажби както на фондовите, така и на облигационните пазари, въпреки че мнозина анализатори залагат за покачване в периода април-юли 2015 г.

През април президентът на Фед в Далас Ричард Фишър каза, че централната банка трябва да избягва поемането на ангажименти, които да изпълнява на определна дата. Той е на мнение, че каквито и да са бъдещите насоки, те трябва да бъдат гъвкави и да се приспособяват към променящите се обстоятелства.

Запитан кога Фед трябва да се откаже от бъдещите насоки, Хансен отговаря: „Бих искал да видя, че бъдещите насоки ще са реални бъдещи насоки и ще имат някаква прецизност по отношение на ангажиментите.“

Миналата седмица щатската централна банка намали с още 10 млрд. долара облигационната си програма до 35 млрд. долара на месец. Банкерите повториха, че лихвените проценти ще останат близки до нулата за достатъчно дълъг период от време след края на програмата за покупка на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още