IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Harley-Davidson иска да премести производството си не заради митата

Според финансовия министър компанията е била взела това решение още преди обявените от американския президент митнически санкции

10:03 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският финансов министър Стивън Манучин се съмнява в причините за изнасянето на производствената дейност на Harley-Davidson извън пределите на страната. Според него действията на компанията не са подтикнати от наложените от Белия дом мита, а се дължат на решение, което предхожда санкциите, информира CNBC, цитирайки изказване на Манучин по време на заседание на Конгреса на САЩ.

Производителят на мотоциклети заяви, че налагайки мита на ЕС по отношение на стоманата и алуминия, администрацията на президента Доналд Тръмп ще повлияе в негативен план на продажбите на компанията, тъй като цената за всеки мотор ще се повиши с 2 200 долара.

От Harley-Davidson заявиха още, че вместо да повишат цените, те ще преместят своето производство на територията на Европейския съюз (ЕС). Нейни представители посочиха, че 19% от продажбите на компанията от първото тримесечие на 2018 г. са генерирани в рамките на Европа.

„Вярваме, че ако бъде прехвърлено върху дилърите и купувачите на дребно, голямото повишаване на разходите ще има трайно отрицателно въздействие върху бизнеса ни в региона“, завиха още от компанията.

Манучин твърди, че не е разговарял директно с представители на Harley-Davidson, но отбелязва, че подобен разговор е провел Доналд Тръмп. В Twitter американският президент написа, че е изненадан от решението на Harley-Davidson, преди да предприеме по-късна офанзива, споделяйки, че неговата администрация „сега работи с други“ компании производители на мотоциклети, съобщава още CNBC.

Притиснат от представители на Конгреса заради по-широкия обхват на търговската война против Китай, Европа, Канада и Мексико, Манучин ги увери, че „наблюдава“ ситуацията.

„Все още не сме срещнали негативно въздействие“, отбеляза той. „Наблюдаваме влиянието върху икономиката на всички тези проблеми“.

Манучин обърна внимание и на въпросите за възможността за глобална икономическа рецесия и повишаването на доходността.

„Не може да говорим за инвертна крива на доходността. Наблюдава се изравняване на кривата на доходността , което донякъде отразява бъдещото очакване на хората за лихвите. Не мисля, че това е индикатор за предстояща рецесия“, допълни Манучин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още