IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Проблемите с валутата трябва да са част от преговорите между ЕС и САЩ

Според американския финансов министър спадовете на капиталовите пазари са „естествена корекция“

17:27 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Манучин <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Манучин Снимка: Ройтерс

Американският министър на финансите Стивън Манучин каза в петък, че е заявил пред гуверньора на Китайската централна банка необходимостта валутните въпроси да бъдат част от бъдещите търговски преговори между САЩ и Китай, изразявайки и притесненията си около отслабването на юана.

Манучин също така заяви в интервю пред Ройтерс, че Китай трябва да установи конкретни „елементи за действие“, за да се ребалансират търговските отношения между двете държави.

Манучин и гуверньорът на Китайската народна банка И Ган са обсъдили обстойно въпросите за валутата на двете страни в рамките на годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Бали, Индонезия.

„Изразих притесненията си за слабостта на валутата (юана – бел. ред.), както и че валутата трябва да е част от всяка търговска дискусия“, каза още Манучин.

В друго изказване пред CNBC финансовият министър коментира пониженията на световните капиталови пазари, наричайки ги „естествена корекция“.

„Пазарите имат тенденцията да отиват далеч и в двете посоки“, каза той, като допълни, че американската икономика се развива положително и инфлацията е под контрол.

„Основите все още са много силни“, допълни той.

Тазседмичните понижения, които са и най-лошите от март насам, бяха предизвикани от притесненията, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти над прогнозите. Това на свой ред доведе до остри критики от страна на американския президент Доналд Тръмп спрямо централната банка.

По думите на Манучин Фед не е пострадал от коментарите на Тръмп. „Президентът беше ясен. Той харесва ниски лихви“, заяви министърът, наблягайки на това, че Белият дом уважава независимостта на централната банка.

„Президентът е притеснен за това, че Фед увеличава лихвените проценти твърде много и забавя икономиката. И това, естествено, са нормани опасения“, коментира Манучин.

По думите му гуверньорът Джером Пауъл върши „добра работа“ и „разбира регулаторната среда“ около финансовата индустрия.

През 2018 г. Фед повиши лихвите на три пъти по 0,25 процентни пункта – през март, юни и септември, достигайки до диапазона от 2 до 2,25 процента. Очаква се още едно увеличение през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още