IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за нови фискални стимули оцветяват щатските индекси в зелено*

Технологичният сектор дава положителен тласък на индексите в старта на сесията

18:04 | 01.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната сесия на зелена територия, докато инвеститорите очакват с надежда развръзката при преговорите относно допълнителните държавни стимули, които да подкрепят американската икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 69,60 пункта, или с 0,25%, до равнище от 27 861,30 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва ръст от 94,63 пункта, или 0,85%, изкачвайки се до ниво от 11 262,14 пункта.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,36% към стойността си, достигайки 3375,02 пункта.

Акциите на големите технологични компании подкрепят началните ръстове на индексите. Книжата на Amazon, Microsoft, Alphabet, Apple и Facebook се търгуват при ръст в стойността.

щатски щатски

Въпреки че сред инвеститорите все още съществува надежда за постигане на споразумение относно допълнителната държавна помощ на фона на пандемията, дебатите за пакета продължават да тънат в несигурност. Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че републиканците „не споделят техните ценности“ и здравни приоритети, като не желаят да направят нужните инвестиции.

Долната камара на Конгреса в САЩ отложи гласуването върху предложения от демократите пакет от стимули на стойност 2,2 трлн. долара, предвиден за сряда, тъй като се стреми към допълнителни преговори. 

Началникът на кабинета на Доналд Тръмп в Белия дом Майк Медоус заяви, че президентът на САЩ е предложил пакет от стимули за над 1,5 трлн. долара, като не даде допълнителни детайли относно офертата, изтъквайки, че всичко около или над 2 трлн. долара би представлявало „истински проблем“.

Коментарът на Медоус беше предшестван от провала в преговорите между Пелоси и финансовият министър Стивън Манучин за постигане на споразумение относно помощния пакет в сряда. Двамата все пак посочиха, че разговорите ще продължат.

Преди това Федералният резерв на САЩ удължи забраната си за обратно изкупуване на акции, засягаща американските кредитори, за още три месеца, като регулаторът удължава и ограниченията върху изплащането на дивиденти. Рестрикцията засяга 33 банки с активи от над 100 млрд. долара, като ще важи до края на тази година.

Действието има за цел да „гарантира, че големите банки поддържат високо ниво на устойчивост на капитала“, се казва в изявление на централната банка. „Капиталовите позиции на големите банки остават силни през третото тримесечие, докато такива ограничения бяха налице”.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се покачва съответно до 0,694% и 1,466 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита спад в стойността от 0,09 на сто до 93,8 пункта. Еврото се търгува при ръст от 0,17% спрямо щатската валута срещу 1,174 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент нараства с 1,25 на сто до 41,76 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поскъпват с 56 цента, или с 1,4%, до 39,65 долара за барел.

При търговията с благородни метали цената на златото нараства с 0,7 на сто до 1909,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Направо си става страшничко с тази маса фиатни пари. Печатат, наливат, доливат и инфлация 0. "Инфлацията" отива в акциите, всички мислят, че стават много богати. Както е тръгнало, накрая като мине "черния лебед", тези, които са останали, ще се просвещават от камъните в Джорджия...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Освен виаграта, наречена фискални стимули вече нищо не е в състояние да вдигне индексите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още