IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият кръг от преговори между САЩ и Китай тласка нагоре щатските индекси*

Доходността по 10-годишните облигации се възстановява частично след рекордното понижение от изминалата сесия

16:58 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски борсови индекси започват днешната търговия на зелена територия в очакване на новия кръг от търговски преговори между американски и китайски представители по-късно днес в Пекин, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 64,61 пункта, или 0,25%, като достига ниво от 25 690,20 пункта.

От своя страна широкият показател S&P 500 отчита ръст от 0,38 на сто до 2816,01 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite се покачва с 35,35 пункта, или 0,46%, до 7678,73 пункта.

Във връзка с търговските преговори по-рано днес Ройтерс съобщи, че китайските власти са направили безпрецедентни досега отстъпки в преговорите със САЩ по редица въпроси, включително принудителния трансфер на технологии.

От китайското министерство на търговията съобщиха, че вицепремиерът Лу Хъ в петък ще проведе нови преговори с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин.

Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита върху китайски вносни стоки за 250 млрд. долара в опит да принуди Пекин да промени някои от търговските си практики. Сред основните искания на президента е това Китай да спре практиката за кражба на американска интелектуална собственост и принудителното прехвърляне на американски технологии към китайски компании.

От друга страна Bloomberg публикува информация, че икономическият растеж в САЩ се е забавил повече от първоначално отчетеното през последното тримесечие на миналата година. Това е допълнителен сигнал за нарастващите предизвикателства пред разширяването на икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,2% на годишна база според последното четене на данните. За сравнение, предишните данни сочеха растеж от 2,6%. Резултатите се разминаха и с очакванията на анализаторите растежът да бъде ревизиран до 2,3%.

Потребителските разходи, които съставляват по-голямата част от икономиката, също се разминаха с прогнозите. Според ревизираните данни те са нараснали с 2,5%.

сащ сащ

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се покачва до 2,393%, след като вчера отчете своето най-ниско ниво от над година насам. Доходността по 30-годишните облигации продължава да се понижава, като достига стойност от 2,82%.

При валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се покачва с 0,40% до 97,16 пункта.

Еврото се търгува с понижение от 0,12 на сто спрямо щатската валута при 1,1233 долара за евро.

Паундът се разменя за 1,3101 долара при спад в стойността от 0,67%.

На фючърсовите пазари цената на международния бенчмарк, добиван в Северно море, сорт Брент се понижава с 0,59 долара до 67,24 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate отчита спад от 0,50 долара до 58,91 долара за барел.

Цените на петролните пазари се понижават на фона на туита на американския президент Доналд Тръмп, който призова страните от ОПЕК да повишат добива, тъй като цените вече са се повишили прекалено много.

На пазара на ценни метали паладият поевтинява с 2% до най-ниската си стойност от шест седмици насам. Металът се търгува при 1412,81 долара за тройунция, докато цената на златото се понижава с 0,4 на сто до 1304,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 16:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още