IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика се е забавила повече от очакваното и носи нови предизвикателства

Различни показатели като жилищното строителство и производството показват забавяне на икономическата активност

16:24 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в САЩ се е забавил повече от първоначално отчетеното през последното тримесечие на миналата година показва последното преразглеждане на данните. Това е допълнителен сигнал за нарастващите предизвикателства пред разширяването на икономиката, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,2% на годишна база според последното четене на данните. За сравнение, предишните данни сочеха растеж от 2,6%. Резултатите се разминаха и с очакванията на анализаторите растежът да бъде ревизиран до 2,3%.

Потребителските разходи, които съставляват по-голямата част от икономиката, също се разминаха с прогнозите. Според ревизираните данни те са нараснали с 2,5%.

Последното четене на данни за БВП за четвъртото тримесечие на миналата година, което беше доста турбулентно и за капиталовите пазари, увеличава притесненията за най-голямата икономика в света, която се сблъсква с предивикателства, идващи от Европа и Китай. Въпреки че управителят на Федералния резерв заяви този месец, че основните икономически показатели остават силни, централните банкери намалиха очакванията си за растежа за тази и следващата година. Освен това Фед даде сигнал, че няма да има повишения на лихвените проценти през 2019 г.

Въпреки че разширяването на американската икономика се очаква да се превърне към средата на годината в най-дългия в историята подобен период, ревизията на данните в посока надолу показва, че темпът през 2019 г. все пак е по-слаб. Различни показатели като жилищното строителство и производството показват забавяне на икономическата активност.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че растежът на БВП, който измерва стойността на всички произведени стоки и услуги в страната, ще се забави до 1,5% през първото тримесечие. Ако това се случи, ще е на лице най-бавният темп на растеж от две години.

Преразгледаните в посока надолу данни за БВП за последното тримесечие на миналата година отразяват съществени промени при разходите за потребителски стоки, включително при стоките за отдих и превозните средства.

Икономическият растеж за цялата година успява да достигне 3% - най-бързият темп от 2005 г. насам. Това беше и целта, която Белият дом беше определил да бъде постигната.

Има известен риск обаче търговската политика на Доналд Тръмп да окаже влияние върху бъдещия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още