IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият най-голям авиопревозвач в света става част от Nasdaq

Очакваме комбинацията между двете компании да генерира по-добро качество на пътническите услуги, заяви експерт

19:53 | 15.11.13 г.
Новият най-голям авиопревозвач в света става част от Nasdaq

American Airlines ще листне свои акции на фондовия пазар Nasdaq след приключването на сливането с US Airways, съобщава CBS. Борсовият код на считаната за новата най-голяма авиокомпания в света ще бъде AAL.

До ноември 2011 г. компанията майка на American Airlines – AMR Corp, бе част от борсово търгуваните дружества в Ню Йорк. Книжата ѝ бяха достъпни под код AAM.

По повод предстоящото листване главният изпълнителен директор на AMR Том Хортън заяви, че Nasdaq "предлага най-модерната платформа за търговия, задвижвана от иновациите и ефективността".

Акциите на US Airways също ще бъдат извадени от търговията нa Wall Street. Според предварителните очаквания кредиторите, облигационерите и акционерите на AMR ще получат 72% от новата компания, докато останалите 28% ще отидат при тези на US Airways.

Авиокомпаниите обявиха желанието си да се слеят още през февруари. Очакваше се процедурата да приключи в края на лятото, но Министерството на правосъдието на САЩ блокира сделката, заради възможността за ограничаване на конкуренцията и повишаване на цените.

В началото на тази седмица авиокомпаниите и правителството постигнаха споразумение, според което новият превозвач се съгласи да се откаже от някои от полетите си и стопанисваните терминали.

Според прогнозите новият авиогигант ще генерира приходи от повече от 1 млрд. долара по време на първата си финансова година.

"Очакваме комбинацията между двете компании да генерира убедително, устойчиво подобрение на работата и по-добро качество на услугите, които ползват пътниците", заяви Вики Брайън, анализатор в Gimme Credit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още