Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пандемията заплашва планираните прекъсвания при 97% от ядрените централи в САЩ

От Института за ядрена енергия в САЩ изискват от администрацията на Доналд Тръмп да бъдат осигурени достъп и предпазни средства за служителите в индустрията

Пандемията заплашва планираните прекъсвания при 97% от ядрените централи в САЩ

Снимка: Pixabay

Притисната от коронавируса, ядрената индустрия в САЩ поиска от администрацията на президента Доналд Тръмп да подсигури ядрените работници, доставчиците на ядрена енергия и търговците от бизнеса с достъп до ядрените съоръжения и до лични предпазни средства по време на планираните прекъсвания на централите през пролетта и есента. Всички атомни централи с изключение на две съоръжения са планирали да преустановят временно работа през тази година за профилактика, зареждане с гориво и други критично важни процеси, пише Сонал Пател за Power Magazine. 

Още по темата

В писмо от 20 март, изпратено до министъра на енергетиката Дан Бройлет, председателят и изпълнителен директор на Института за ядрена енергия (NEI) Мария Корсник отбелязва, че ядрените реактори имат „уникално изискване“ да зареждат свежа партида гориво веднъж на всеки 18 до 24 месеца. Събитието налага спиране на работата им за две до четири седмици, по време на които се извършва интензивна работа, включително жизненоважна поддръжка.

 „Всяко предприятие обикновено привлича по няколкостотин специализирани работници за тази работа за период от 30-60 дни, който включва дейности преди и след прекъсването. Обикновено тези работници отсядат в хотели или се настаняват при местните семейства и се хранят в ресторанти “, пише Корсник. По време на прекъсванията и при рутинните операции работниците на атомните централи също използват лични предпазни средства и консумативи за защита от радиация. С разрастването на пандемията от COVID-19 индустрията вече изисква медицински предпазни средства, за да се сведе до минимум разпространението на заразата, добавя още Корсник.

На въпрос от 26 март дали администрацията на Тръмп е реагирала и може ли да се очакват незабавни действия, от NEI споделят пред Power Magazine: „Ние продължаваме да работим с администрацията за решаване на въпроса как най-добре да подкрепим индустрията и нашата работна сила през това време. Знаем, че работата на атомните електроцентрали и непрекъснатите доставки на електричество са от решаващо значение за захранването на нашите болници и поддържането на светлините в нашите домове и спешните отделения“.

Планирани прекъсвания за зареждане на ядрено гориво през 2020 г.

През 2020 г. 56 от 58-те ядрени реактора в 21 американски щата, включително няколко, които са предприели извънредни мерки заради пандемията, планират прекъсвания за презареждане. Поне 31 от 58 централи са претърпели или ще имат планови прекъсвания между средата на февруари и началото на май. Останалите 25 планирани прекъсвания за зареждане с гориво са предвидени между края на август и края на октомври.

Периодите на прекъсвания заради презареждане в САЩ се съкратиха през последните години - намалявайки от средно 46 дни през 2012 г. до 32 дни през 2019 г., което се дължи отчасти на подобренията в практиките за зареждане през годините, заяви NEI.

Към 25 март, според Комисията за ядрено регулиране (NRC), 13 от 96-те търговски ядрени реактора в САЩ са били офлайн заради прекъсване за зареждане с гориво: Indian Point 3, Nine Mile Point 1, Susquehanna 2, Browns Ferry 2, Brunswick 2, McGuire 1, North Anna 2, Turkey Point 4, Vogtle 2, D.C. Cook 1, Perry 1, Point Beach 1, и Quad Cities 1.

Администрацията за енергийна информация (EIA), която компилира данни от NRC в полезна интерактивна карта, показваща статуса на прекъсванията на ядрените централи в САЩ, отбеляза, че 16,9% от общия ядрен капацитет в САЩ - около 17 GW от общо 100 GW – са били изключени към 25 март.

Тъй като прекъсванията при зареждане с гориво са толкова критични за безопасните и надеждни експлоатации на атомните електроцентрали, администрацията на Тръмп трябва да обмисли няколко действия, които биха спечелили незабавно собствениците на ядрени съоръжения, операторите и доставчиците, смята Корсник.

От една страна, тя призовава енергийния министър да гарантира, че федералното назначаване на жизненоважни работници включва и такива, които поддържат ядрените операции. Първоначалният списък на администрацията на Тръмп, публикуван на 19 март, на „съществените работници в критичната инфраструктура“ включва „служители, необходими за гарантиране на безопасни и сигурни операции при производство на ядрена енергия“, но не уточнява дали обширният списък на специализирани договорно наети работници, необходими за прекъсванията на централите, са квалифицирани.

Корсник също призовава администрацията да разреши „безпрепятствено” пътуване на служителите до централите за извършване на основни дейности по прекъсването. Отбелязвайки, че работната сила понякога се намира в други държави, тя също така иска от Вашингтон „да позволи на чуждестранни служители, които изпълняват високоспециализирани функции, да пътуват в САЩ“.

За да настани работниците, Корсник изисква от администрацията да поддържа активни хотелиерски услуги и заведения за обществено хранене. В същото време тя настоява за достъп до медицински лични предпазни средства, и по-специално хирургически ръкавици, дезинфекционни кърпички, защитни маски и термометри за еднократна употреба - както и комплекти за тестване на COVID-19.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 5 месеца
Хехе... 58 централи с 96 реактора и 100 GW инсталирана мощност... Май съвсем са приключили с ядрената енергетика американците .. . Къде е оня *** със снимката на Хитлер да се изфляка пак за изчезващата ядрена енергетика... :lol:

Още от САЩ
Смелите обещания на Тръмп за Covid-ваксина натежават на доверието в нея