Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Партиите в Конгреса постигнаха консенсус за бюджета на САЩ

Сделката осигурява на правителството финансиране за следващите две години и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара

Партиите в Конгреса постигнаха консенсус за бюджета на САЩ

Републиканецът Пол Райън и сенаторът от Демократическата партия Пати Мъри. Снимка: Ройтерс

Конгресът на САЩ достигна до консенсус за финансирането на най-голямата икономика в света. Партиите обсъдиха бюджета отново, след като през октомври правителството спря да работи, пише ВВС.

Сделката осигурява на правителството финансиране за следващите две години и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара. По този начин политиците избегнаха още едно блокиране на държавата, което се очакваше да се случи на 15 януари, когато правителството щеше да изпита нови финансови проблеми.

Така правителството ще разполага с 1,012 трлн. долара за разходи за фискалната 2014 г. и с 1,014 трлн. долара за 2015 г., пише MarketWatch.

Споразумението за бюджета предвижда компенсации в размер на 63 млрд. долара заради приетите през януари автоматични съкращения на разходите за отбрана и на вътрешните разходи, когато демократите и републиканците не успяха да постигнат компромис.

Представителите на правителството заявиха, че сделката, на обща стойност от 85 млрд. долара за следващото десетилетие, ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара.

Републиканецът Пол Райън и сенаторът от демократите Пати Мъри, съответно - председателите на бюджетните комисии в Белия дом и в Сената, бяха призовани да постигнат двупартийно споразумение за бюджета в резултат на частичното блокиране на правителството по отношение на държавните разходи през октомври.

Райън е оптимист, че новото бюджетно споразумение ще получи подкрепата и на двете страни в широко разединения Конгрес. Предложението се очаква да бъде гласувано преди Белият дом да излезе във ваканция за няколко седмици. Сделката трябва да премине и през двете камари на Конгреса въпреки опитите на консервативните групи да убедят републиканците да му се противопоставят.

Още по темата

След обявената новина председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър определи „умерената“ двупартийна сделка като „положителна стъпка напред“.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече споразумението „балансирано“ и „проектирано по начин, който няма да нарани икономиката ни“.

„Споразумението не съдържа всичко, което бих искал да включва. Знам, че много републиканци се чувстват по същия начин. Това е силата на компромиса“, заяви той. „Тъй като това е първият бюджет, за който лидерите на двете парии постигнаха консенсус от много години насам, то американските граждани няма да преживеят болката от още едно блокиране на правителството през следващите две години.“

Демократите изразиха недоволството си, че политиците не са успели да осигурят още облекчения за хората, които са без работа повече от 26 седмици. Тази помощна програма ще приключи на 28 декември и по този начин ще лиши милиони хора от различни облекчения.

Standard & Poor's изчислява, че 16-дневният блокаж на държавните агенции през октомври ще струва на американската икономика 24 млрд. долара.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!

гледано: 3650   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
5
 
9
bgMan до: Mesoiadess
преди 6 години
Колкото им трябва си ги печатат и ползват.
Финансовите проблеми май са за останалите долароползватели и собственици на американски държавни облигации, които все повече се съмняват дали долара струва толкова, колкото всички казват и оценяват.
2
 
12
 
8
преди 6 години
Няма профилна снимка
Единствено е ясно , че се опитват да успокоят целия свят , че вече нямат финансови проблеми , което много ме развеселява.
1
 
10
 
7
преди 6 години
Няма профилна снимка
Изреченията са две :
1 ".........и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара."
2 "..........ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара."
От които второто е съмнително като начин на пресмятане.
Може да го ореже с 20 милиарда , но това съвсем не значи , че след 2г. няма да е 20 трилиона .
1
 
11
 
6
преди 6 години
Те тия само да облекат костюмите и да завлекат дебелите усмивки до камерите и поглъщат повече ;)))))))))))))
0
 
8
 
5
преди 6 години
Сещате се как звучи изговарянето на цифрата 20 милиарда на един нашенски необразован ром или на също толкова образования средностатистически африканец, които не от днес обръщат всичко единствено в долари.

Още от САЩ
Надеждите за нови стимули удължиха ралито на Wall Street