Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пауъл: Ще бъдем търпеливи, докато обмисляме посоката на Фед през 2019 г.

Председателят на централната банка заяви, че прогнозата за две увеличения на лихвите тази година не трябва да се възприема като план

Пауъл: Ще бъдем търпеливи, докато обмисляме посоката на Фед през 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта в четвъртък, че американската централна банка може да бъде търпелива с одобряването на допълнителни увеличения на лихвените проценти, докато централните банкери следят дали американската икономика ще се забави тази година.

Втората поява на Пауъл за по-малко от седмица генерира ограничена реакция на финансовите пазари – сигнал, че може би е открил правилния начин да опише политиката на централната банка, без да изненадва инвеститорите, коментира Ройтерс. Някои от последните му появи генерираха големи пазарни колебания и в двете посоки.

При липсата на сигнали за прекомерна инфлация или прекомерен риск на финансовите пазари Пауъл каза, че Фед ще „изчаква и следи“ ситуацията през следващите месеци.

„Особено при ниска и контролирана инфлация ние имаме възможността да бъдем търпеливи и да следим търпеливо и внимателно, докато обмисляме в кой от двата наратива ще се насочи историята на 2019 г.“, каза Пауъл пред Economic Club of Washington.

Още по темата

В изказването си Пауъл подчерта гъвкавостта и търпението на Фед, когато оценява данните, успокоявайки по този начин очакванията за стабилно увеличение на лихвите – послание, подчертано от още половина дузина представители на Фед през последните дни.

Пауъл и останалите му колеги отбелязват, че икономическите данни остават силни, особено след доклада за заетостта, който показа, че през декември са били добавени още 300 хил. работни места към работната сила.

Гуверньорът на Фед каза още в четвъртък, че отделно от това, което ще се случи с лихвените проценти, Фед ще продължи да свива всеки месец портфейла си от облигации на стойност 4 трлн. долара до ниво „значително по-малко“ от сегашното.

Ежемесечните съкращения, които като цяло работят на автопилот, биват критикувани от някои като стабилно затягане на финансовите условия, което Фед би трябвало да преосмисли.

Част от посланието на Пауъл целеше да омаловажи значимостта на политическите прогнози, които централните банкери публикуват на всеки три месеца. Последните прогнози от декември предполагат, че лихвите може да бъдат увеличени средно още два пъти през 2019 г., но Пауъл заяви, че би било погрешно подобен вид прогноза да се възприема като „план“.

„Няма подобен план“, каза Пауъл. „Това зависи от много силни перспективи за 2019 г.“, които може и да не се материализират, а Фед ще коригира политиката си спрямо развитията.

Централната банка повиши четири пъти лихвените проценти миналата година на фона на стабилен икономически растеж и безработица, която стигна най-ниските си нива от половин век.

Централните банкери и пазарните анализатори очакват растежът да се забави през 2019 г., но да остане силен и да продължи да генерира работни места и да поддържа безработицата ниска.

Макар че пазарите изпитват опасения за глобалното търговско напрежение и по-бавния растеж на световно ниво, Пауъл заяви, че няма доказателства за предстояща рецесия в САЩ. Ако условията се влошат, Фед ще реагира по съответния начин.

„Няма предварително определена посока за лихвите, особено сега“, каза той. Ако глобалният растеж се забави още, „мога да ви уверя, че можем гъвкаво и бързо да променим политиката и то да я променим значително, ако е нужно“, добави той.

Председателят на Фед бе запитан и за позицията му за частичното спиране на работа на американското правителство. Той заяви, че една „продължителна“ парализа ще се отрази в икономическите данни „доста бързо“ и че тъй като тя засяга някои агенции, осигуряващи икономически данни, тя ще направи представата за икономиката по-неясна.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 4 месеца
posokata e zadadena wdigane na lixwite i fed da prawi gysha
0
 
9
 
3
преди 4 месеца
Рекордните 16% от американците посочват, че искат да напуснат САЩ завинаги, според ново проучване на Gallup за 2018 г. Желанието за бягство …

Що ли?!
3
 
13
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не след дълго долара ще стане 2, дори 3 световна валута. Крахът е неизбежен, защото беше отлаган твърде дълго във времето. Страните в света ще се откажат от долара и трябва да се отбележи, че подобна тенденция започва да преобладава на световния икономически пазар.
11
 
2
 
1
преди 4 месеца
САЩ пренебрегват, че същественият източник за техните щети са щетите от работата на Федералния резерв на САЩ.
Поради налична държавна грешка за неограничавани щети от работата на ФЕД, правителството на САЩ е принудено да взима нови заеми за заплащане на щети и временно да отложи началото на катастрофална криза.

Още от САЩ
Американският бизнес има най-малкия дял от данъците от поколение насам