Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Пазарът на труда в САЩ се връща към предпандемични нива

Заявленията за обезщетения при безработица стигнаха най-ниското си ниво от март 2020 г.

Пазарът на труда в САЩ се връща към предпандемични нива

Снимка: Pixabay

Заявленията за държавна подкрепа при безработица в САЩ намаляха до 500 хил. Това се случва за първи път от началото на пандемията и е сигнал за възстановяването на пазара на труда, съобщава Reuters.
Данните идват и на фона на информацията от работодателите, които през април обявиха най-малко съкращения на работни места от близо 21 години.

Макар че числата на Министерството на труда са оптимистични, пазарът на труда в САЩ все още не е „вън от опасност“ - около 16,2 милиона души все още получават обезщетения за безработица.
Молбите за държавна помощ са с близо 92 хил. по-малко спрямо седмица по-рано. До 1 май са подадени 498 хил. искания, което е най-ниското ниво от март 2020 г., когато много фирми бяха принудени да затворят. 

Очакванията за последната седмица бяха, че 540 хил. души ще подадат заявления за държавна подкрепа при безработица. Сериозното редуциране на броя молби идва основно от Вирджиния, Флорида, Ню Йорк и Калифорния, където са подадени по-малко документи, спрямо предишни седмици.

Спадът в заявленията за обезщетения при безработица е последният знак, че пазарът на труда се връща към предпандемични нива.Тъй като през следващите месеци все повече предприятия започват работа отново, очакванията са наемането на служители да продължи да се ускорява.

Правителството е осигурило близо 6 трилиона долара за справяне с негативите от пандемия през последната година. Американците на възраст над 16 години вече имат право да получат ваксина, което позволява на щати като Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът да премахнат по-голямата част от ограниченията си за бизнеса.
Мащабният фискален стимул и бързо подобряващата се ситуация в общественото здраве засилват търсенето и води до надпревара за наемане на нови служители.

Американските работодатели в частния сектор са открили през април най-много работни места от седем месеца насам, като най-голям принос имат индустриите, които бяха най-силно засегнати от пандемията. Данните сигнализират, че наемането на служители ще продължи да се подобрява, тъй като икономиката се отваря отново и все повече американци се ваксинират.

Работните места са се увеличили със 742 хил. през месеца след ревизирания ръст до 565 хиляди работни места през март, според данните на ADP Research Institute. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за увеличение от 850 хиляди нови работни места. Всички индустрии с изключение на една са отчели увеличение в броя на служителите си, според данните на ADP, които обхващат фирми, осигуряващи работа за 26 милиона американски работници. Най-голям ръст е отчетен в сектора на хотелиерството, където работните места се увеличиха с 237 хиляди.

Това е най-голямото повишение в бранша от юни миналата година. В областта на транспорта заетостта се е увеличила със 155 хиляди работни места през месеца.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пентагонът предостави военна помощ на Украйна за 150 млн. долара