Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Печалбата на Boeing намаля с 21%, компанията не може да даде прогнози за 2019 г

Производителят на самолети спря и обратното изкупуване на акции

Печалбата на Boeing намаля с 21%, компанията не може да даде прогнози за 2019 г

Снимка: Архив Ройтерс

Самолетната компания Boeing обяви, че печалбата й през първото тримесечие на 2019 г. се е свила с 21%, а предишните прогнози за годината вече не са актуални, съобщи Ройтерс. Това се случва, докато най-големият производител на самолети в света се опитва да върне обратно в небето машините си 737 MAX след два смъртоносни инцидента.

Компанията обясни, че ще даде нови прогнози за очакваното си развитие, след като получи по-голяма яснота по въпросите, свързани със 737 MAX.

Още по темата

Печалбата на Boeing отчете спад до 1,99 млрд. долара, или 3,16 долара на акция, през първото тримесечие на годината, като това отговаря на средна прогноза на анализаторите. За сравнение, година по-рано положителният финансов резултат на компанията е бил 2,51 млрд. долара (с близо 21% по-малко) или 3,64 долара на акция.

През първите три месеца на годината приходите на компанията достигнаха 22,92 млрд. долара, което е под очакванията за 22,98 млрд. долара. Разходите пък са набъбнали с 1 млрд. долара.

В резултат на втората смъртоносна катастрофа в рамките на няколко месеца през март производството на самолети е намаляло на 42 на месец в сравнение с 52 преди. А оперативният паричен поток през първото тримесечие е бил с около 350 милиона долара по-нисък в сравнение с година по-рано.

От Boeing заявиха, че засега ще направят пауза в процеса по обратно изкупуване на акции.

„В компанията сме фокусирани върху безопасността и връщането на 737 MAX, както и възстановяването на доверието на клиентите, регулаторните органи и пътниците“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Boeing Денис Муйленбург, цитиран от CNBC.

От американския производител на самолети обясниха още, че са извършили над 135 тестови и производствени полета с актуализирания софтуер за 737 Max. Федералната авиационна администрация (FAA), както и регулаторните органи по света, заземиха самолета в средата на март след втората смъртоносна катастрофа през последната година.

Акциите на Boeing поевтиняха с 0,8% в предборсовата сесия. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Белият дом и Конгреса се договориха за отмяна на тавана на дълга за 2 години